Tramp zahteva od Kine „odštete“ za Covid

Tramp zahteva od Kine „odštete“ za Covid

Bivši američki predsednik Donald Tramp tvrdio je da je dokazano u pravu na svojim ranim spekulacijama da se Covid-19 pojavio iz kineske laboratorije, rekavši da Peking mora da nadoknadi ostatak sveta što je „oslobodio“ virus i „dopustio“ da se širi globalno.

Pozivajući se na izjave američkog Ministarstva energetike (DOE) i FBI-a da je virus „najverovatnije“ procurio sa kineskog Instituta za virusologiju u Vuhanu, Tramp je rekao da su „činjenice sada jasne svima da vide“. On je osudio kinesku vladu, napisavši u subotu u listu Dejli mejla da su Peking „laži i obmana ubili svaku priliku da se ova smrtonosna globalna katastrofa zaustavi na samom početku“.

Međutim, ni DOE ni FBI nisu pružili nikakav dokaz za svoje nalaze. Kineski zvaničnici su odgovorili optužujući administraciju predsednika Džoa Bajdena da politizuje praćenje porekla Covid-19 i da pokušava da uprlja Kinu nepotkrepljenim tvrdnjama.

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus upozorio je u petak da je politizacija to pitanje pretvorila u „politički fudbal“, što otežava utvrđivanje kako je virus nastao.

Nezastrašujući, Tramp je rekao da bi Kina trebalo da bude finansijski na udaru pandemije koja je, prema nekim procenama, prouzrokovala štetu od 50 biliona dolara. Virus je okrivljen za skoro 6,9 miliona smrtnih slučajeva širom sveta, uključujući 1,1 milion u SAD.

„Dodajte tome verovatnoću da se virus pojavio iz laboratorije kineske vlade, i da su ga možda čak osmislili naučnici kineske vlade, i jasno je da se narodima sveta ne duguje samo veliko izvinjenje; duguju im se ogromna šteta“, napisao je on.

Tramp je rekao da je Bajden bio „neverovatno slab prema Kini – možda zato što je njegova porodica dobila milione dolara od entiteta povezanih sa Komunističkom partijom Kine“. Takođe je zamerio Bajdenu što se pridružio starim medijima, platformama društvenih medija i javnim zdravstvenim vlastima kako bi ugušio bilo kakvu donedavnu diskusiju o teoriji curenja iz laboratorija.

„Sada mora da dođe do obračuna“, napisao je Tramp. „Zlokobni režimi cenzure u Sjedinjenim Državama i širom Zapada moraju biti demontirani i uništeni.“