Tramp povećava konkurenciju DeSantisu u planiranju putovanja u Ajovu

Tramp povećava konkurenciju DeSantisu u planiranju putovanja u Ajovu

Konkurencija između Donalda Trampa i Rona DeSantisa se zaoštrava jer bivši predsednik zakazuje povratak u Ajovu istog dana kada je guverner Floride već bio u državi koja će započeti Republikansko takmičenje za Belu kuću.

Zvaničnik Trampove kampanje rekao je u subotu da bivši predsednik planira da bude u Ajovi 13. maja kako bi predvodio organizacioni skup u velikom parku u centru Des Mojna. Tada je DeSantis već trebao da vodi godišnju letnju akciju prikupljanja sredstava predstavnika Ajove Rendija Feenstre u severozapadnoj Ajovi i da govori na skupu sredstava za zabavu kasnije te večeri u Sidar Rapidsu.

Zvaničnik Trampove kampanje, koji je zatražio anonimnost da bi razgovarao o putovanju pre nego što je ono objavljeno, rekao je da je organizacioni skup u Des Moineu nedeljama u fazi planiranja i da ima za cilj da identifikuje pristalice poslaničkih grupa i volontere.

Ovaj potez je znak eskalacije konkurencije između dvojice muškaraca koji su, bar za sada, vodeći kandidati za republikansku predsedničku nominaciju. Tramp i njegovi saveznici postaju sve ohrabreniji u svojim naporima da napadnu i marginalizuju DeSantisa, za koga se očekuje da objavi svoju kandidaturu za Belu kuću negde nakon što zakonodavno telo Floride završi svoj rad naredne nedelje.

Ali Trampovo putovanje je takođe značajno po naglasku na tipu organizovanja na terenu koji je od vitalnog značaja u politici Ajove i koji je često nedostajao tokom njegove kampanje 2016, kada ga je senator iz Teksasa Ted Kruz pretekao i pobedio na parlamentarnim izborima u državnoj vladi.

Tramp je bio gotovo jedinstveno fokusiran na zamah na DeSantisa, koga je napao zbog političkih stavova o reformi prava, njegove lojalnosti konzervativnim ciljevima, čak i njegovog karaktera. Dok je DeSantis uglavnom ignorisao Trampove udare, pro-DeSantisov super politički akcioni komitet, Never Back Dovn, počeo je da odgovara u plaćenim oglasima ovog meseca.

Ulozi za oba muškarca su posebno visoki u Ajovi, gde klubovi u februaru nude prilike da učvrste svoj status na vrhu GOP-a. Slab učinak bi, međutim, dao priliku drugim republikancima da pokrenu novu kampanju.

Trampova kampanja u Ajovi 2016. bila je operacija bez obzira na to kojom su upravljali novopridošlice u kampanji koji, uključujući i kandidata, nisu imali pojma šta su poslanički klubovi. Otprilike 1.700 republikanskih političkih sastanaka na opštinskom nivou, ostaci građanskog života u preriji, uključuju pitanje o predsedničkim preferencijama, ali zahtevaju lično učešće u tipično hladnim zimskim večerima.

Pre osam godina, Trampov tim iz Ajove ostavio je neobrađene kontakt informacije za otprilike 10.000 Ajovana zainteresovanih da ga podrže pre poslaničkih izbora, gde je Tramp vodio u prethodnim anketama, ali nije uspeo u Kruzovoj organizovanijoj kampanji.

Naoružani ne samo prefinjenim podacima iz 2016. već i informacijama prikupljenim tokom dve nacionalne kampanje, Trampovi savetnici kažu da izgrađuju strategiju za podatke i digitalno angažovanje za koju kažu da bi ga dovela u poziciju da pobedi na kokusima. To je očekivanje koje stratezi GOP-a Ajove kažu da je apsolutno neophodno za bivšeg predsednika, koji je udobno nosio Ajovu na opštim izborima 2016. i 2020. godine.

U međuvremenu Never Back Dovn, koju vodi viši strateg DeSantisove kampanje za reizbor na Floridi 2022, Fil Koks, imenovao je republikanske operativce iz Ajove u svoj spisak dok pokušava da privuče zainteresovane aktiviste GOP-a dok kampanja u Ajovi 2024. bude u toku. Među njima su Rajan Kupmans, bivši šef kabineta guvernera Ajove Kim Rejnolds.

Grupa nedeljama emituje TV reklame u Ajovi i drugim državama sa ranim glasanjem, Nju Hempširu, Južnoj Karolini i Nevadi, a planira da pokrene novu u ponedeljak.