Tramp bi se mogao sastati sa republikancima u Predstavničkom domu u trci za liderstvo

Tramp bi se mogao sastati sa republikancima u Predstavničkom domu u trci za liderstvo

Donald Tramp bi se sledeće nedelje mogao sastati sa kolegama republikancima u Predstavničkom domu američkog Kongresa kada se čuju sa kandidatima koji se nadaju da će zameniti svrgnutog predsednika Kevina Makartija, rekao je republikanski poslanik Rojtersu u četvrtak.

Predstavnica Mardžori Tejlor Grin, krajnje desničarska republikanka koja redovno razgovara sa Trampom, rekla je da bivši predsednik razmišlja o odlasku u Vašington u utorak kako bi prisustvovao zatvorenom forumu za republikanske kandidate za predsednika.

„Istina je. On razmišlja da dođe. Ohrabrujem ga da dođe“, rekla je ona.

Trampov portparol nije odmah odgovorio na zahtev za komentar. Izvori iz rukovodstva republikanaca u Kongresu takođe nisu odgovorili, ili su odbili da komentarišu.

To bi bila prva Trampova poseta Kapitol Hilu od kada su njegove pristalice napale Kapitol 6. januara 2021. kako bi pokušali da spreče zakonodavce da potvrde njegov gubitak u Beloj kući 2020. od demokrate Džoa Bajdena.

Bilo je nejasno da li će Tramp, favorit za republikansku predsedničku nominaciju 2024., tražiti od poslanika da glasaju za njega da predvodi većnicu koju kontrolišu republikanci. Grin je rekla da podržava tu ideju.

„Volela bih da ga nominujem za predsednika Predstavničkog doma na našem forumu, i nadam se da će biti kandidat“, rekla je ona.

Pre nego što je u sredu ušao u sudnicu za suđenje za građansku prevaru, Tramp je priznao pozive da bude govornik, ali je rekao da je ostao fokusiran na izbore 2024.

Kućna pravila ne zahtevaju da govornik zaista bude član Kongresa. Međutim, republikanci zahtevaju od lidera da se povuku ako budu optuženi za krivično delo za koje je zaprećena zatvorska kazna od najmanje dve godine.

Tramp je optužen po 91 tački krivičnog dela u četiri odvojena krivična slučaja, uključujući dva koja ga terete da je nezakonito pokušao da podrži svoj poraz na predsedničkim izborima 2020.

Predstavnički dom je trenutno bez vođe nakon što je pobunjena frakcija republikanaca iznudila glasanje u utorak kojim je Makartija uklonjeno sa njegove funkcije.

Dva republikanska poslanika vode kampanju za taj posao: poslanik Stiv Skalis, koji je bio drugi posle Makartija na lestvici lidera, i poslanik Džim Džordan, otvoreni konzervativac koji je vodio istrage o Bajdenskoj administraciji. Najmanje još jedan, predstavnik Kevin Hern, rekao je da bi se takođe mogao kandidovati za tu funkciju.

Republikanci bi trebalo da se sastanu sledećeg utorka iza zatvorenih vrata kako bi čuli svoje kandidate za govornike. Glasanje je zakazano za naredni dan.

Da bi osvojio čekić predsedavajućeg, kandidat mora da osvoji većinu glasova u većnici od 435 mesta. To bi moglo biti teško jer republikanci imaju tesnu većinu od 221 prema 212, a očekuje se da će demokrate glasati za svog lidera, predstavnika Hakima Džefrisa.