Tajvan prima još stranih delegacija uprkos kineskom pritisku

Tajvan prima još stranih delegacija uprkos kineskom pritisku

Tajvan će ove nedelje ugostiti brojne strane zakonodavce, prkoseći sve intenzivnijim pokušajima Kine da odvrati treće zemlje od angažovanja sa Tajpejem.

Dvostranačka grupa japanskih poslanika predvođena Keijijem Furujuom iz vladajuće Liberalno-demokratske partije posetiće Tajpej u ponedeljak, a delegacija američkog Kongresa trebalo bi da stigne za vikend, što je treće putovanje američkih izaslanika za nekoliko nedelja.

Peking proširuje svoju kampanju vojnih pretnji i sankcija kao odgovor na kontroverzno putovanje predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi ovog meseca u bilo kakve inostrane posete visokog nivoa Tajvanu, testirajući spremnost vlada da rizikuju sukob sa Kinom.

Parlamentarci i članovi kabineta iz SAD, Evrope i Japana redovno posećuju Tajvan dugi niz godina. Peking se dosledno protivio takvim razmenama, ali do nedavno nije uzvratio vojnim pretnjama ili sankcijama.

Kada je japanska delegacija posetila 27. jula, samo nedelju dana pre Pelosijeve posete, to nije izazvalo oštar odgovor Kine. Ali kada je zamenik litvanskog ministra otputovao u Tajpej ubrzo nakon Pelosijevog odlaska, Peking joj je uveo sankcije. Kada je prošle nedelje došla još jedna delegacija američkog Kongresa, Kina je najavila još jednu rundu vojnih vežbi oko Tajvana.

Posmatrači kažu da je malo verovatno da će Peking takvim potezima uspeti da dalje izoluje Tajvan. „Kina pokušava da ih odvrati od dolaska, ali ne uspevaju“, rekao je Vinsent Čao, bivši šef političkog odeljenja tajvanske kvazi ambasade u Vašingtonu, koji se ove godine kandiduje na lokalnim izborima.

Japanska vlada nije izrazila zabrinutost u vezi sa Furujinim putovanjem, jer smatraju da je to uobičajeno, prema zvaničnicima. Ali Tokio je oprezan da bi tenzije oko Tajvana mogle da poremete delikatnu ravnotežu u njegovim odnosima sa Kinom.

„Ovo je 50. godišnjica japansko-kineskih (diplomatskih odnosa). Postoji pritisak poslovne zajednice, ali i mi kao diplomate preferiramo stabilne odnose sa Kinom“, rekao je visoki vladin zvaničnik. „Iz te perspektive, ne bi trebalo da ohrabrujemo japanske zakonodavce da posete Tajvan.

Japan je bio jedan od najglasnijih saveznika SAD u osudi nedavnih vojnih vežbi Kine, posebno nakon što je pet projektila palo u ekonomsku ekskluzivnu zonu zemlje. Ali premijer Fumio Kišida je takođe naglasio potrebu da dve zemlje održe dijalog. Japanski savetnik za nacionalnu bezbednost Takeo Akiba održao je u sredu sedmočasovni sastanak sa Jangom Jiečijem, najvišim kineskim spoljnopolitičkim zvaničnikom, kako bi razgovarao o Tajvanu, Severnoj Koreji i Ukrajini.

Kako su vlade i javno mnjenje u SAD, Japanu i Evropi postali sve antagonističniji prema Pekingu, demokratije su se više angažovale sa Tajvanom kako bi istakle zajedničke vrednosti i iskoristile svoje iskustvo sa kineskim ekonomskim državnim upravljanjem i kampanjama dezinformacija. Kao rezultat toga, tok zapadnih posetilaca u Tajpej raste.

Tajvan je ove godine ugostio 14 parlamentarnih ili vladinih delegacija iz zemalja sa kojima nema diplomatske odnose, uključujući 19 članova američkog Kongresa.

Od kada je predsednik Cai Ing-ven preuzeo dužnost 2016. godine, posetilo ga je 58 članova Kongresa, a godišnji broj se više nego udvostručio tokom ovog perioda.

Zakonodavci i vladini zvaničnici centralne i istočne Evrope takođe su postali česti posetioci, pošto su postali razočarani prednostima ekonomskog angažmana sa Kinom i odbili su oštre političke zahteve Pekinga.

Očekuje se još jedna delegacija Litvanije kada ta zemlja sledeće nedelje otvori svoje predstavništvo u Tajpeju. Grupa kanadskih poslanika i dve delegacije nemačkog parlamenta planiraju da posete u oktobru.