Švedski premijer: Turska više nema uslove za naše članstvo u NATO

Švedski premijer: Turska više nema uslove za naše članstvo u NATO

Švedski premijer Ulf Kristerson rekao je u petak da Turska nema zahteve od njegove zemlje da obezbedi ratifikaciju svoje kandidature za pridruživanje NATO-u i očekuje da će se to dogoditi „relativno brzo“, prenosi Blumberg.

Obraćajući se novinarima nakon samita lidera Združenih ekspedicionih snaga, Kristerson je rekao da je Stokholm „uradio svoj deo“.

„Ispunili smo svoje obaveze da unapredimo saradnju sa Turskom kako bismo sprečili finansiranje PKK (Kurdistanske radničke partije, koju Ankara smatra terorističkom. – Uredba) ili aktivnosti usmerene protiv Turske“, rekao je on.

Švedski premijer je govorio i o „mnogo boljoj“ saradnji policije i bezbednosnih službi obe zemlje i dodao da se „druge zemlje očigledno raduju ratifikaciji“ članstva Švedske u NATO.

Generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg rekao je dan ranije da očekuje da turski parlament ratifikuje protokol o pristupanju Švedske, kako je dogovoreno na samitu u Viljnusu.

Podsetimo, Turska je u julu na samitu NATO u Viljnusu pristala da deblokira proces ratifikacije pristupanja Švedske Alijansi u zamenu za pomoć u približavanju Evropskoj uniji.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da će podneti parlamentu ratifikaciju kandidature Švedske za NATO u oktobru, kada se parlament ponovo sastane posle letnje pauze.

Međutim, ratifikacija švedske aplikacije bila je ugrožena nakon niza događaja koji su zapalili Kuran u Švedskoj, što je razbesnelo mnoge muslimanske zemlje, uključujući Tursku. Osim Turske, prijavu Švedske nije ratifikovala ni Mađarska.