Švedski premijer pozvao je EU da pojača bezbednost nakon što je napadač u Briselu ubio dvojicu Šveđana

Švedski premijer pozvao je EU da pojača bezbednost nakon što je napadač u Briselu ubio dvojicu Šveđana

Švedski premijer Ulf Kristersson pozvao je Evropsku uniju da pojača graničnu kontrolu i unutrašnju bezbednost nakon što je naoružani napadač u ponedeljak u Briselu ubio dvojicu Šveđana, rekavši da region ne može sebi priuštiti da bude „naivan“.

Dvojica Šveđana su ubijena iz vatrenog oružja, a treći je ranjen u centru Brisela u ponedeljak uveče, dok je Belgija bila domaćin Švedskoj na fudbalskoj utakmici. Čovek koji se predstavio kao pripadnik Islamske države preuzeo je odgovornost na snimku objavljenom na internetu.

Policija u Briselu je kasnije pucala i ranila 45-godišnjeg Tunižanina osumnjičenog za ubistva. Osumnjičeni je preminuo u bolnici od zadobijenih rana, saopštile su belgijske vlasti.

„Sve ukazuje na to da je ovo teroristički napad usmeren na Švedsku i švedske državljane samo zato što su Šveđani“, rekao je Kristersson na konferenciji za novinare.

„Ovi teroristi žele da nas uplaše na poslušnost i ćutanje. To se neće desiti.

Kristersson je rekao da Švedska i Evropska unija moraju bolje da zaštite svoje granice i osiguraju da opasni pojedinci ne mogu ostati ilegalno u regionu, dodajući: „Ovo je vreme za više bezbednosti, ne možemo biti naivni“.

Švedska je u avgustu podigla uzbunu na drugi najviši nivo nakon što su paljenja Kurana i druga dela u Švedskoj protiv najsvetijeg islamskog teksta razbesnela muslimane, a vlada je upozorila da je zemlja postala prioritetna meta među džihadistima.

Švedske vlasti su takođe saopštile da je zemlja bila meta dezinformacija na društvenim medijima o pitanjima kao što su spaljivanje Kurana i postupanje socijalnih službi sa muslimanskim porodicama.

Švedske ambasade su pozvale svoje državljane da pokažu povećanu budnost u inostranstvu, dok su Šveđani kod kuće izrazili zabrinutost za bezbednost u zemlji koja se u poslednje vreme takođe bori sa talasom pucnjave.

„Zapravo počinjem da se osećam malo više ugroženo jer, koliko sam razumeo, ti ljudi… bili su samo normalni Šveđani koji su gledali fudbalsku utakmicu“, rekla je Ilva Lindrot, klinički mikrobiolog, na ulici u Malmeu, u južna Švedska.

„Zabrinut sam kuda ide svet i reputacija koju je Švedska stekla u poslednje vreme.

Osumnjičeni napadač u Briselu, koji sebe naziva Abdesalem Al Gilani, na snimku na društvenim mrežama tvrdi da je borac za Alaha.

„Procena pretnje prema Švedskoj se postepeno menjala, a pretnja od napada pre svega nasilnog islamističkog ekstremizma je porasla“, navodi se u saopštenju bezbednosne policije SAPO posle napada u ponedeljak.

„Riječ je o ozbiljnoj situaciji i Policija bezbednosti procenjuje da će tako ostati još jedan značajan period.“