Švedski ministar spoljnih poslova neočekivano podnosi ostavku

Švedski ministar spoljnih poslova neočekivano podnosi ostavku

Tobias Billstrom, koji je nadgledao pristupanje Švedske NATO-u, najavio je ostavku na mesto ministra spoljnih poslova i povlačenje iz politike, ne navodeći razlog za takvu odluku. Bilstrom (50) je prvi put izabran u švedski parlament 2002. godine, a za ministra spoljnih poslova imenovan je 2022. godine.

U svom saopštenju, Bilstrom je obavestio premijera Ulfa Kristersona o svojoj odluci „sa mešavinom tuge i ponosa“. Istakao je da će sada potpuno napustiti politiku, uključujući i mesto u Riksdagu, dok je njegova budućnost još uvek neodređena, ističući da sa svojih 50 godina može ostaviti trag u drugim sferama.

Kao jedno od ključnih postignuća u prethodne dve godine, Bilstrom je istakao odustajanje Švedske od neutralnosti dugog 200 godina i pridruživanje NATO savezu, navodeći da je taj proces bio dug i izazovan. On je istakao da je Stokholm sada deo zemalja koje podržavaju Ukrajinu i protive se ruskom proširenju.

Zahvaljujući se premijeru Kristerssonu na prilici da obavlja dužnost ministra spoljnih poslova i predvodi parlamentarnu frakciju Umerene partije, Bilstrom je naglasio svoju blisku saradnju sa premijerom tokom proteklih godina.

Prema izveštajima švedskih medija, Bilstromova neočekivana ostavka povezana je sa navodnim nesuglasicama sa premijerom. Spekulacije medija o uzrocima uključuju Kristerssonovo imenovanje za spoljnopolitičkog savetnika i različite stavove u vezi sa sukobom u Gazi, gde premijer podržava liniju koja je naklonjenija Izraelu.

Portparolka Ane Erhard i sekretarka za štampu Siri Steijer su negirale navode o sukobu iza Bilstromove ostavke, ističući da je saradnja između Bilstroma i premijera bila dobra.

Pre nego što je preuzeo funkciju ministra spoljnih poslova, Bilstrom je obavljao funkcije prvog zamenika predsednika Riksdaga od 2014. do 2017. godine, kao i ministra za migraciju, politiku azila i zapošljavanje u prethodnim periodima.