Stoltenberg: „Sve“ članice NATO-a podržavaju članstvo Ukrajine

Stoltenberg: „Sve“ članice NATO-a podržavaju članstvo Ukrajine

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je za Vašington post da su se sve države članice složile da požele dobrodošlicu Ukrajini nakon što ona pobedi Rusiju. Takođe je otkrio da je vojni blok predvođen SAD počeo da podržava Kijev 2014.

U intervjuu, obavljenom prošle nedelje u sedištu bloka u Briselu i objavljenom u utorak, Stoltenberg je rekao redakciji VP da se „svi saveznici u NATO slažu da će Ukrajina postati članica alijanse“.

„Onda je pitanje kada, a ne mogu da vam dam raspored u vezi s tim“, dodao je Stoltenberg.

Šef NATO-a je to već jednom izjavio, prošlog meseca kada je posetio Kijev. Ovo je izazvalo jednorečni odgovor mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je sugerisao da se blok zapravo nije potrudio da dobije saglasnost Budimpešte.

Stoltenberg je za Post rekao da NATO trenutno pomaže Kijevu da „pređe sa opreme, doktrina i standarda iz sovjetskog doba“ i postane „interoperabilan sa NATO snagama“, dok reformiše i modernizuje njihove vojne i odbrambene institucije.

Prema Stoltenbergu, NATO ima dva osnovna zadatka „u ratu“, jedan je da „podrži Ukrajinu“, a drugi da spreči eskalaciju „dajući apsolutno jasno da mi nismo strana u sukobu“. Raspoređivanje 40.000 vojnika u istočnoj Evropi takođe pomaže da se izbegne eskalacija sa Rusijom, tvrdi on.

Bivši norveški premijer, koji vodi NATO od oktobra 2014. godine, takođe je otkrio da su SAD, Kanada i Velika Britanija pružile 78 odsto podrške bloka Ukrajini i da obučavaju kijevske trupe od 2014.

„Rat u Ukrajini je suštinski promenio NATO, ali onda morate zapamtiti da rat nije počeo 2022. Rat je počeo 2014. godine“, rekao je Stoltenberg za Post, napominjući da su sve članice bloka „značajno povećale“ svoje vojni troškovi od tada.