Švajcarski sud doneo odluku o Severnom toku 2

Švajcarski sud doneo odluku o Severnom toku 2

Švajcarski sud u gradu Cugu obustavio je stečajni postupak za Severni tok 2 AG, evropskog operatera gasovoda Severni tok 2, saopštila je ta kompanija u sredu na sajtu švajcarskog Službenog lista za trgovinu.

Na zahtev kompanije, postupak je obustavljen do septembra 2022. godine, dok je sud izdao četvoromesečni (do 10. septembra) moratorijum na otplatu kredita.

Vest o bankrotu pojavila se krajem marta, kada je list Štutgarter cajtung citirao generalnog direktora kompanije Matijasa Varniga da će ona podneti zahtev za bankrot. Kompanija tada nije potvrdila ove izveštaje, napominjući da je samo obavestila švajcarske vlasti da moraju da otpuste svoje osoblje.

To se dogodilo nakon što je nemačka vlada suspendovala proces sertifikacije gasovoda kao odgovor na rusko priznanje suvereniteta ukrajinskih republika Donbasa, dok je Vašington uveo sankcije kompaniji i njenom rukovodstvu.

Gasovod Severni tok 2 je u potpunosti završen i spreman za puštanje u rad 10. septembra 2021. Međutim, SAD i EU su pritiskale Nemačku da ne sertifikuje gasovod mesecima pre nego što je Berlin konačna odluka 22. februara.

Gasovod se sastoji od dva niza, koji su u stanju da transportuju ukupno 55 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje iz Rusije u Evropu preko Baltičkog mora.