Švajcarska desničarska stranka raspisuje referendum u pokušaju da blokira zakon o klimatskim promenama

Švajcarska desničarska stranka raspisuje referendum u pokušaju da blokira zakon o klimatskim promenama

CIRIH – Švajcarska desničarska Švajcarska narodna partija (SVP) će u roku od nekoliko dana raspisati referendum u cilju blokiranja nacrta zakona o smanjenju emisije gasova staklene bašte, rekli su zvaničnici stranke, preneo je Rojters.

SVP, član vladajuće koalicije u Bernu, vodi kampanju protiv zakona kako bi Švajcarska postala ugljenično neutralna do 2050. godine, ali do sada nije uspela da privuče podršku drugih stranaka.

Predloženi zakon bi ubrzao smanjenje emisije CO2 i uvođenje obnovljivih izvora energije, posebno solarne energije, uz podršku od 2 milijarde švajcarskih franaka (2,2 milijarde dolara).

SVP tvrdi da bi nametanje daljih smanjenja bilo kontraproduktivno tokom trenutne energetske krize, pokrenute širom Evrope nakon što je Moskva prekinula većinu isporuka gasa kao odgovor na sankcije Zapada uvedene zbog ruske invazije na Ukrajinu.

U Švajcarskoj je za aktiviranje predloženih referenduma potrebna podrška od 50.000 potpisa.

Portparol SVP-a za energetiku Monika Rueegger rekla je u intervjuu za internet emitovanje u nedelju da su se prijavili brojevi koji su „znatno veći“ od tog ukupnog broja i da će stranka verovatno raspisati referendum u ponedeljak.

Portparol stranke je odbio da potvrdi koliko je potpisa prikupljeno i rekao je da planira da se referendum raspiše 19. januara, kao krajnji rok za prihvatanje.

SVP, koja se takođe zalaže za strože ograničavanje imigracije, najveća je grupa u 200-članom saveznom parlamentu Švajcarske, ali nijedna druga stranka nije podržala njen referendum.

Međutim, novi nacrt zakona protiv CO2 takođe se suočava sa preprekama.

Takođe će biti potrebno odobrenje na referendumu da bi postao zakon i predstavlja razvodnjenu verziju nacrta koji nije prošao 2021. godine.

(1 dolar = 0,9245 švajcarskih franaka)