Glavni kandidati za premijera Velike Britanije sukobili se u televizijskoj debati

Glavni kandidati za premijera Velike Britanije sukobili se u televizijskoj debati

U utorak su se dvojica glavnih kandidata za premijera Velike Britanije, lider konzervativaca Riši Sunak i laburista Keir Starmer, suočili u televizijskoj debati, gde su se sukobili oko pitanja poreza, troškova života i zdravstvenog sistema u zemlji, svega mesec dana pre izbora zakazanih za 4. jul.

Sunak, lider Konzervativne partije, pokušao je da unapredi izglede svoje stranke, ističući uspeh svoje ekonomske politike i smanjenje inflacije sa više od 11% na nešto više od 2% od kraja 2022. On je naglasio potrebu da ostane na funkciji kako bi njegov „jasan plan“ za ekonomiju mogao nastaviti da funkcioniše.

Nasuprot tome, lider Laburističke partije, Keir Starmer, opisao je izbore kao priliku za „okretanje stranice i obnovu“ zemlje nakon haosa pod konzervativcima. Ankete trenutno daju laburistima značajnu prednost, ali Starmer mora ubediti bivše glasače Konzervativne stranke da mu mogu poveriti ekonomiju, granice i bezbednost zemlje.

Debata, održana na elegantnom, futurističkom setu u ITV studijima u Salfordu, pokazala je oba kandidata kako izlažu svoje dobro poznate stavove. Sunak je optužio laburiste da će povećati poreze jer je to „u njihovoj DNK“, dok je Starmer kritikovao konzervativce za gubitak kontrole i haos poslednjih godina, posebno ističući mandat Liz Truss koja je, prema njegovim rečima, „srušila ekonomiju“.

Lična nota je došla kada je Starmer skrenuo pažnju na bogatstvo bivšeg bankara Sunaka, ističući svoje skromno poreklo kao sin fabričkog radnika i tvrdeći da Sunak ne razume finansijske brige radničke klase.

Izbori će odlučiti 650 mesta u Donjem domu parlamenta, a lider stranke koja obezbedi većinu će postati premijer.

Dodatni pritisak na Sunaka došao je od populističkog lidera Najdžela Faraža, koji je najavio kandidaturu za parlament ispred desničarske stranke Reform UK, što bi moglo dodatno podeliti konzervativne glasače. Faraž, ključni igrač u odluci Velike Britanije da napusti EU, kritikovao je konzervativce za izdaju pristalica Bregzita zbog rasta imigracije nakon napuštanja EU.

Faraž je započeo svoju kampanju u primorskom gradu Klakton-on-Siju, što je njegov osmi pokušaj da osvoji mesto u parlamentu. U kampanji je pozvao birače da ga pošalju u parlament da bude „prokleta smetnja“. Tokom izlaska iz paba gde je govorio medijima, Faraža je prolaznik poprskao pićem nalik milkšejku, nakon čega je 25-godišnja žena uhapšena zbog sumnje na napad.