Sunak će se sastati sa Modijem, Sijem na G20

Sunak će se sastati sa Modijem, Sijem na G20

LONDON – Britanski premijer Riši Sunak sastaće se sa indijskim kolegom na samitu G20 i predstaviti šemu profesionalne razmene, saopštila je njegova kancelarija, a planirani su i razgovori sa kineskim predsednikom Si Đinpingom o „iskrenim i konstruktivnim odnosima“, preneo je Rojters.

Sunak, koji je u oktobru preuzeo dužnost trećeg britanskog premijera u dva meseca, sastaće se sa liderima Australije i Indonezije, kao i sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom, navodi se u saopštenju Dauning strita.

„Indo-Pacifik je sve važniji za našu bezbednost i naš prosperitet. On vrvi od dinamičnih i brzorastućih ekonomija, a naredna decenija će biti definisana onim što se dešava u ovom regionu“, naveo je on u saopštenju.

Britanija pod bivšim premijerom Borisom Džonsonom rekla je da će „usmeriti“ svoj fokus ka regionu kao deo svog Integrisanog pregleda vladine politike za naredne godine.

Ali Džonsonovo obećanje o trgovinskom sporazumu sa Indijom do kraja oktobra nije se ostvarilo, s obzirom na to da su prethodna pitanja uključivala visoku uvoznu carinu na britanski viski za prodaju u Indiji. Nju Delhi je takođe zainteresovan za lakšu britansku vizu za Indijce.

Sunakova kancelarija je saopštila da Britanija trenutno pregovara o trgovinskom sporazumu sa Indijom, koji će, ako bude dogovoren, „biti prvi sporazum te vrste koji je Indija sklopila sa evropskom zemljom“.

Odvojeno, nova šema, koja će biti objavljena kada se Sunak sretne sa Narendrom Modijem u sredu, predviđa da Britanija nudi 3.000 mesta godišnje Indijcima sa diplomom od 18 do 30 godina da dođu u Veliku Britaniju da žive i rade do dve godine.

„Iz prve ruke znam neverovatnu vrednost dubokih kulturnih i istorijskih veza koje imamo sa Indijom“, rekao je Sunak, koji je indijskog porekla.

„Zadovoljan sam što će još više najpametnijih mladih ljudi u Indiji sada imati priliku da iskuse sve što život u Velikoj Britaniji može da ponudi – i obrnuto – čineći naše ekonomije i društva bogatijima.

Očekuje se, međutim, da će Sunak zauzeti oštriji ton sa Sijem, u izjavi u kojoj se izazovi koje postavlja druga po veličini svetska ekonomija opisuju kao „sistemske“ i „dugoročne“. Njegova kancelarija je saopštila da kinesko „autoritarno rukovodstvo” namerava da „preoblikuje međunarodni poredak”.

Očekuje se da će on ohrabriti Kinu da „odgovorno iskoristi svoje mesto na globalnoj sceni za rešavanje geopolitičkih tenzija“ i naglasiti da će preduslov za bilo kakvo angažovanje Velike Britanije i Kine „uvek biti nacionalna bezbednost Velike Britanije“.