Stranka odlazećeg holandskog premijera odbija koaliciju krajnje desnice

Stranka odlazećeg holandskog premijera odbija koaliciju krajnje desnice

Politička partija odlazećeg holandskog premijera Marka Rutea odbacila je ulogu u sledećem kabinetu Holandije nakon šokantne pobede na izborima antiimigrantskog kandidata Gerta Vildersa, rekao je njen lider.

U onome što predstavlja udarac Vildersovim nadama da će formirati koalicionu vladu, Dilan Jesilgoz, lider Narodne partije za slobodu i demokratiju (VVD) desnog centra, rekao je u petak da neće ulaziti u zvanične pregovore sa Vildersovom partijom za slobodu (PVV). Međutim, Jesilgoz je nagovestila da bi njena stranka mogla podržati Vildersa u nekim konkretnim političkim glasanjima u parlamentu.

Koalicioni pregovori koji uključuju Vildersov PVV i druge članove izlomljenog holandskog političkog pejzaža su u toku nakon što su rezultati opštih izbora u sredu odrazili seizmičku promenu u političkom narativu zemlje. Vilders, čija je stranka osvojila 37 od 150 mesta, ne može sam da formira vladu i zahtevaće od potencijalnih koalicionih partnera da udruže snage ako želi da nasledi Rutea na mestu premijera.

Međutim, svaki uspešni razgovor bi zahtevao potpisivanje nekih od njegovih kontroverznijih političkih obećanja. Vilders je ranije izjavio da neće podržati „islamske škole, Kurane i džamije“. Jedan mogući koalicioni partner, istakao je Jesilgoz iz VVD, je partija desnog centra Novi društveni ugovor (NSC).

„Veliki pobednici su PVV i NSC“, rekla je ona, prenosi holandska televizija NOS u petak. „Ali omogućićemo vladu desnog centra. Podržaćemo konstruktivne predloge, tako da je to oblik tolerancije.

Odgovarajući na Jesilgoz na Ks (bivši Tviter) u petak, Vilders je rekla da je „šteta“ što ona i njena stranka nisu zainteresovane za politički savez. „Nadam se da će promeniti mišljenje jer je bolje vladati nego tolerisati.

Od ostalih mogućih koalicionih partnera za vladu koju predvodi Vilders, Pokret poljoprivrednika-građana (BBB) rekao je da bi bio voljan da se pridruži PVV-u u vladi. Poljoprivredna stranka, formirana 2019. nakon rasprostranjenih protesta farmera u Holandiji, ima veliki broj mesta u senatu koji se mogu koristiti za blokiranje usvajanja zakona.

Očekuje se da će pregovori o koaliciji potrajati mesecima dok se ne završe. Za formiranje poslednje holandske vlade trebalo je 299 dana.