Stotine kandidata iz Makronove Renesansne partije odustalo od drugog kruga francuskih izbora

Stotine kandidata iz Makronove Renesansne partije odustalo od drugog kruga francuskih izbora

Čak 200 kandidata iz Renesansne partije predsednika Emanuela Makrona i levičarske koalicije su se povukli iz drugog kruga francuskih parlamentarnih izbora, prema izveštaju AFP-a. Ova odluka je doneta s ciljem sprečavanja desničarske stranke Nacionalni skup (RN) i njenih saveznika da osvoje većinu u parlamentu.

U Francuskoj, poslanici Narodne skupštine biraju se u jednočlanim izbornim jedinicama direktnim glasanjem u dva kruga. Ovaj put, prvi krug je održan nakon što je predsednik Makron raspisao prevremene parlamentarne izbore zbog snažnog rezultata RN-a na prethodnim izborima za Evropski parlament.

Desničarska stranka, koja je predvodila Marin Le Pen, a sada Džordan Bardela, osvojila je preko 33% glasova u prvom krugu. RN je osigurala 37 mesta u parlamentu, dok je novoformirana levičarska koalicija Novi narodni front (NFP) zauzela drugo mesto sa 28% glasova i 32 mesta. Makronova stranka je dobila samo dva mesta.

Da bi kandidat pobedio u prvom krugu, potrebno je da osvoji više od polovine glasova. Ukoliko nijedan kandidat ne postigne ovaj prag, svaki kandidat koji dostigne 12,5% glasova ulazi u drugi krug. Drugi krug glasanja zakazan je za 7. jun.

Makronova partija i NFP sada se oslanjaju na „taktičko povlačenje“ kako bi sprečili RN i njene saveznike da osvoje apsolutnu većinu (289 mesta) u parlamentu. Ova taktika se primenjuje kako bi se izbegla podela glasova.

Prema Rojtersu, više od 180 kandidata je potvrdilo svoje povlačenje, a očekuje se da bi taj broj mogao da se poveća. Postoje pozivi između stranaka da podrže kandidate koji imaju najveće šanse da pobede lokalne rivale RN-a.

The Guardian izveštava da i pored zajedničke borbe, postoje tenzije između Makronove partije i NFP-a. Predsednik je pozvao birače da podrže kandidate koji su „jasno republikanski i demokratski“, što bi moglo da isključi ključnog člana NFP-a – stranku Francuska Nepokorna koju predvodi Žan-Lik Melanšon. Levica je tražila dodatna objašnjenja od Makrona.

Ministar finansija Bruno Le Mer, saveznik Makrona, ranije je izrazio zabrinutost oko stranke Francuska Nepokorna, nazivajući je opasnošću po naciju, kao i Nacionalni skup. Njegove izjave su kritikovane od strane visokog člana Partije zelenih, Marin Tondelijera, koji je nazvao ministra „kukavičkim i privilegovanim“.

Svi kandidati koji ispunjavaju uslove za drugi krug moraju doneti odluku o kandidovanju do utorka uveče.