Stoltenbergu će u utorak biti produžen mandat za godinu dana

Stoltenbergu će u utorak biti produžen mandat za godinu dana

Članice Severnoatlantske alijanse trebalo bi u utorak da donesu formalnu odluku o produženju mandata generalnom sekretaru Jensu Stoltenbergu, piše Evropska.

Zemlje članice Alijanse dogovorile su se prošle nedelje o produženju mandata Stoltenberga, ali se očekuje da će ambasadori zemalja članica NATO-a tu odluku zvanično odobriti na sastanku u utorak.

U masovnim medijima su se ranije pojavili izveštaji da su saveznici iz NATO-a skloni produženju mandata sadašnjem generalnom sekretaru Jensu Stoltenbergu zbog poteškoća u izboru naslednika.

Nijedan od potencijalnih Stoltenbergovih naslednika, poput danske premijerke Mete Frederiksen, britanskog ministra odbrane Bena Volasa ili španskog premijera Pedra Sančeza, nije uspeo da dobije podršku 31 zemlje članice NATO-a.

Bivši premijer Norveške Stoltenberg (64) trebalo je da završi svoj mandat generalnog sekretara NATO-a krajem septembra 2023. godine.

U februaru je najavio da neće tražiti produženje mandata. Ali članice NATO-a su ga zamolile da to prihvati nakon što nisu uspele da postignu konsenzus o nasledniku.