Stoltenberg ponovo podsetio Erdogana da Švedsku treba primiti u NATO

Stoltenberg ponovo podsetio Erdogana da Švedsku treba primiti u NATO

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je tokom sastanka sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u petak na marginama klimatskog samita COP28 da je „došlo vreme“ da se Švedskoj dozvoli da postane članica vojne alijanse.

Prema rečima generalnog sekretara, on je na sastanku sa Erdoganom pozvao Tursku da završi proces ratifikacije protokola o članstvu Švedske u Severnoatlantskoj alijansi.

Jutros sam se sastao sa predsednikom Erdoganom i ponovio svoju poruku da je vreme da se završi proces pridruživanja Švedske“, rekao je on u intervjuu za AR.

Istovremeno, Stoltenberg nije mogao da kaže kada očekuje da će proces ratifikacije biti završen.

„Ne mogu da dam tačan datum, ali pozdravljam činjenicu da je predsednik Erdogan pre samo nekoliko nedelja podneo dokumente o ratifikaciji turskom parlamentu. Moja poruka na današnjem sastanku je, naravno, bila da je došlo vreme da se obezbedi da parlament završio svoje rasprave i završio ratifikaciju Švedske kao zvanične članice NATO-a“, dodao je on.

Turska i Mađarska su jedine zemlje NATO-a koje još uvek nisu zvanično odobrile zahtev Švedske za pridruživanje Alijansi.

Kao što znate, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je u oktobru, posle višemesečnog odlaganja, uputio parlament zemlje da ratifikuje protokol o pristupanju Švedske NATO-u. Tada je Jens Stoltenberg napomenuo da bi Švedska trebalo da postane punopravna članica Alijanse do kraja novembra.

Ali ovim planovima nije bilo suđeno da se ostvare: odbor za spoljne poslove turskog parlamenta na sednici je odlučio da odloži pitanje usvajanja protokola o pristupanju Švedske zbog „nejasnoće po tom pitanju”.