Stefančuk i Štajnmajer razgovaraju o evropskim težnjama Ukrajine

Stefančuk i Štajnmajer razgovaraju o evropskim težnjama Ukrajine

Predsednik Vrhovne rade Ruslan Stefančuk pozvao je nemačkog predsednika Franka-Valtera Štajnmajera da podrži evropske aspiracije Ukrajine.

Dvojica zvaničnika razgovarali su o ovom pitanju na sastanku u Berlinu u petak, prenosi Ukrinform, pozivajući se na pres-službu ukrajinskog parlamenta.

„Gospodine predsedniče, sve promene u ovom svetu čine sanjari i navijači. Zato želim da vas pitam: možete li da navedete još jednu državu kandidata za članstvo u EU u kojoj podrška za članstvo ove zemlje dostiže 91 odsto? A ovih 91 odsto nije zato što u našoj zemlji se vodi rat, već zato što dajemo svoje živote za vrednosti i principe EU“, rekao je Stefančuk.

On je istakao da ne traži nikakav privilegovan status za Ukrajinu, već želi pravno priznanje zasluga ukrajinskog naroda na putu evropskih integracija.

„Jasno razumemo da status kandidata nije status člana. Nakon dobijanja ovog statusa, spremni smo da vredno radimo, da fanatično radimo na unapređenju naše zemlje, da je uskladimo sa kriterijumima iz Kopenhagena. Spremni smo da učinimo sve tako da Ukrajina nije siromašan rođak, već punopravna članica EU“, rekao je Stefančuk.

Štajnmajer je zauzvrat primetio da Ukrajina ne bi trebalo da bude pesimistična po pitanju evropske perspektive.

„Znate da su naš ministar spoljnih poslova i savezna kancelarka izjavili da će oni voditi ovaj voz koji treba da odvede Ukrajinu u EU“, rekao je on.

Istovremeno je naglasio da je i njemu i nemačkoj saveznoj vladi očigledno da je Ukrajina u „posebnoj situaciji“.

„U toku je rat. A to znači da moramo pronaći posebno rešenje za Ukrajinu. Jer situacija je apsolutno posebna. I ovu formulaciju mora da napravi Evropska komisija“, rekao je Štajnmajer.

Štajnmajer je na kraju sastanka „izrazio divljenje” hrabrošću Ukrajinaca u borbi za svoju domovinu i obećao da će „opravdati njihova očekivanja” u pogledu naoružanja, finansiranja i druge pomoći koja će im biti potrebna.

Stefančuk boravi u radnoj poseti Nemačkoj od 1. do 3. juna.