Španski premijer se sastao sa kraljem Maroka i razgovarao o migracijama i ratu između Izraela i Hamasa

Španski premijer se sastao sa kraljem Maroka i razgovarao o migracijama i ratu između Izraela i Hamasa

Španski premijer Pedro Sančez sastao se u sredu sa marokanskim kraljem Muhamedom VI, pohvalivši saradnju u upravljanju migracijama.

Sančez je takođe ponovio stav Španije u podršci planu autonomije Maroka u vezi sa spornom Zapadnom Saharom i pozvao na prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa, koji je počeo u oktobru.

„Takođe moramo da garantujemo pristup humanitarnoj pomoći. Rad UNRVA na Bliskom istoku je fundamentalan, a Španija to brani“, rekao je Sančez u Rabatu, misleći na agenciju UN za palestinske izbeglice.

Prošlog meseca, Izrael je saopštio da je 12 zaposlenih UNRVA učestvovalo u napadu Hamasa 7. oktobra, što je navelo Sjedinjene Države i druge donatore da obustave finansiranje agencije. Izrael je pozvao na raspuštanje UNRVA, ali nijedna druga agencija UN-a ili humanitarne grupe nisu u stanju da je odmah zamene.

Sančez se sam obratio novinarima na konferenciji za novinare u glavnom gradu Maroka, bez prisustva kralja ili marokanskog premijera Aziza Akhanuha, nakon sastanaka sa marokanskim zvaničnicima.

Sančesove primedbe o migracijama usledile su u trenutku kada Španija i Maroko računaju sa porastom migracije na Kanarska ostrva i raspravom i protestima širom Evrope o poljoprivrednim propisima i uvozu. Maroko je poslednjih godina radio na sprečavanju graničnih prelaza ka dve španske severnoafričke eksklave, Seute i Melilje, i prelazanja brodom kroz Gibraltarski moreuz.

Ali ove godine, broj pristajanja čamaca na španska Kanarska ostrva, oko 100 kilometara od marokanske obale je povećan. Većina brodova dolazi iz Mauritanije, direktno južno od Maroka, a Maroko pokušava da presretne one koji prolaze kroz njegove vode na putu. Špansko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su 11.704 migranta stigla na Kanare zaključno sa 15. februarom, što je više od šest puta više nego godinu dana ranije.

Španija i Maroko održavaju bliske poslovne i političke veze jer Marokanci čine najveću stranu zajednicu u Španiji. Evropska zemlja služi kao najveći strani investitor u Maroku. Sančez je poslednji put posetio Maroko u februaru 2023, ali se nije sastao sa Muhamedom.

Na konferenciji za novinare u sredu, Sančez je ponovio dve godine star stav Španije o pretenzijama Maroka na spornu Zapadnu Saharu. Pokret Španije da podrži plan Maroka doveo je do zagrevanja odnosa, a Španija je bila jedna od pet zemalja od kojih je Maroko prihvatio pomoć nakon zemljotresa u septembru.

Poseta takođe dolazi kada demonstranti demonstriraju u Madridu kako bi osudili politiku koju vide kao finansijski teret i učinili svoje proizvode skupljim od uvoza van Evropske unije, uključujući paradajz iz Maroka, vodećeg evropskog uvoznika. Ranije ovog meseca, demonstranti su istovarili i izgazili kamion pun marokanskog paradajza u južnoj Španiji.