Španski poslanici raspravljaju o novom mandatu Sančesa usred protesta zbog zakona o amnestiji

Španski poslanici raspravljaju o novom mandatu Sančesa usred protesta zbog zakona o amnestiji

Španski poslanici počeli su u sredu debatu o novom mandatu za vršioca dužnosti premijera Pedra Sančeza, čija je ponuda amnestije katalonskim separatistima u zamenu za podršku izazvala proteste.

Nekoliko hiljada demonstranata, mnogi ogrnuti španskim zastavama, okupilo se ispred sedišta Sančesove Socijalističke partije (PSOE) u Madridu, uzvikujući „Ne puču!“ i zapaljene katalonske zastave.

Pošto je dobio podršku katalonskih separatističkih partija Junts i ERC, i drugih regionalnih partija, PSOE kaže da Sančez ima dovoljno podrške da pobedi na glasanju zakazanom za četvrtak.

„U neslozi nema prosperiteta, moramo da se založimo za suživot i oprost“, rekao je Sančez poslanicima.

On je branio predlog zakona o amnestiji, koji je opozicija označila kao neustavan.

„Ubeđeni smo da je ujedinjena Španija bolja Španija“, rekao je on, izazivajući vidljivu nelagodu među nekim od katalonskih separatista, koji se i dalje nadaju nezavisnosti bogatog regiona putem referenduma.

„Ako smo danas ovde, to je da učinimo da se stvari zaista promene. Ali ako ne bude napretka, nećemo odobriti nijednu inicijativu koju je vaša vlada predstavila. Ona je povezana sa napretkom i poštovanjem sporazuma“, upozorila je liderka klupe Juntsa Mirijam Nogeras.

Desničarski opozicioni poslanici prozvali su „besramne“ i „lažove“ dok je Sančez govorio, što je navelo predsednika Predstavničkog doma da interveniše.

Alberto Nunjez Feijo, lider konzervativne Narodne partije (PP), optužio je Sančeza za „patološke ambicije“ i trgovinu amnestijom radi lične koristi.

„Nije obezbedio podršku nikoga, kupio ga je potpisujući čekove koje ćemo svi mi platiti“, rekao je Feijo, rekavši Sančezu: „Istorija vas neće amnestirati, uveravam vas.“

Očekuje se da će nova premijerska ponuda Sančeza, koji je na vlasti od 2018. godine, dobiti 179 glasova za i 171 protiv u skupštini od 350 članova.

Sporazum o amnestiji izazvao je talas protesta širom Španije. Vlasti su saopštile da se 80.000 ljudi okupilo u glavnom gradu Madridu u nedelju, dok je desetine hiljada prisustvovalo demonstracijama u Granadi i Sevilji.

U Madridu su u sredu demonstranti držali natpise sa parolama kao što su „Pedro Juda izdajnik“ ili „RIP španska demokratija“. Obližnjim ulicama kružio je autobus sa velikom slikom na kojoj je Sančez prikazan kao Adolf Hitler, u organizaciji ultrakonzervativne grupe aktivista Hazteoir.org.

Zamenik sekretara Narodne stranke Esteban Gonzales Pons uporedio je u utorak sporazum o amnestiji sa kršenjem vladavine prava od strane nekih istočnoevropskih zemalja, poput Mađarske, i nagovestio da bi Evropska unija mogla da interveniše.

Vrhovni sud Španije odbacio je u sredu zabranu krajnje desničarske stranke Voks da suspenduje glasanje o investituri Sančeza.

Nakon što lider PP Feijo nije uspeo u svom pokušaju da postane premijer nakon izbora u julu koji nisu doveli do potpunog pobednika, PSOE je proveo nedelje pregovarajući o podršci sa manjim strankama da podrži Sančeza u glasanju za investituru i u ključnim delovima zakona.

Tvrdolevičarska partija Sumar trebalo bi da postane mlađi partner u sledećoj koalicionoj vladi.