Španski konzervativci će prvi dobiti priliku da formiraju vladu nakon neuverljivih izbora

Španski konzervativci će prvi dobiti priliku da formiraju vladu nakon neuverljivih izbora

Lider španskih konzervativaca imaće prvu priliku da dobije parlamentarnu podršku neophodnu za formiranje nove vlade posle prošlomesečnih neubedljivih nacionalnih izbora, rekao je u utorak predsednik španskog parlamenta, piše AP.

Fransina Armengol objavila je odluku španskog kralja Felipea VI nakon monarhove runde sastanaka u ponedeljak i utorak sa liderima partija zastupljenih u parlamentu.

Narodna stranka koju je predvodio Alberto Nunjez Fejoo bila je stranka sa najviše glasova na izborima 23. jula. Osvojio je 137 poslaničkih mesta, ali mu je nedostajalo 176 mesta potrebnih za apsolutnu većinu. I izgleda da su Feijoove šanse da dobije podršku drugih stranaka da dostigne tu oznaku veoma male.

Ako Fejoo ne uspe, tada bi vršilac dužnosti premijera Pedro Sančez najverovatnije došao na red da ostane na vlasti još četiri godine.

Sančesova Socijalistička partija osvojila je 121 mesto na izborima, ali ima veću podršku među manjim partijama. Prošle nedelje, socijalisti su uspeli da skupe 178 glasova da izaberu Armengola, socijalistu, za predsednika. Međutim, da bi ponovio taj podvig, Sančezu bi ponovo bila potrebna podrška katalonskih i baskijskih separatističkih partija, tako da ni on nema siguran put da ostane na vlasti.

Očekuje se da će Armengol uskoro objaviti datum debate i glasati za Feijoovu ponudu za investiciju.

Fejo će imati dve šanse da postane premijer. Na prvom glasanju moraće da dostigne potrebnih 176 glasova. Ako ne uspe, dva dana kasnije suočiće se sa drugim glasanjem gde će mu trebati više glasova „da“ nego „ne“.

Ako bi Fejoo propao, pokrenulo bi se dvomesečno odbrojavanje, nakon čega bi, ukoliko nijedan kandidat ne dobije podršku parlamenta, parlament bio raspušten i raspisani novi izbori.