Španija razmatra ukidanje „zlatne vize“

Španija razmatra ukidanje „zlatne vize“

Španija bi mogla da prekine svoju šemu takozvane „zlatne vize” koja daje pravo na boravak strancima koji ulažu u nekretnine u zemlji, rekao je lider levičarske stranke koja pregovara o pitanje sa vladom, piše Rojters.

Injigo Erejon rekao je novinarima u ponedeljak da je njegova partija Mas Pais postigla preliminarni dogovor sa Ministarstvom socijalnog osiguranja da se prekine program, koji omogućava kupcima imovine vredne najmanje 500.000 evra i njihovim porodicama da dobiju trogodišnji boravak dozvole.

„Špansko državljanstvo se ne može kupiti“, rekao je Erejon, dodajući da su zlatne vize dovele do „brutalnog“ rasta cena stanova i proterale meštane iz svojih naselja bez otvaranja novih radnih mesta.

Ministarstvo nije htelo da potvrdi bilo kakav plan za ukidanje programa. Zvaničnik upoznat sa razgovorima rekao je da još nije postignut dogovor jer ministarstvo još proučava predloge političkih partija.

Ranije u ponedeljak, list El Pais izvestio je da Španija razmatra pooštravanje zahteva za zlatnu vizu.

Evropska komisija je pozvala zemlje EU da prekinu programe koji omogućavaju investitorima da dobiju državljanstvo i pooštre provere prilikom izdavanja boravišnih dozvola, opisujući ih kao bezbednosni rizik i rizik od pranja novca.

Susedni Portugal saopštio je da će okončati sličnu šemu u martu.

Od početka šeme zlatnih viza 2013. do prošlog novembra, Španija je izdala skoro 5.000 dozvola, a kineski investitori su prednjačili na listi, pokazuju vladini podaci.

Erejon je rekao da su vize predstavljale „privilegiju iza vrata” za milionere, pretvarajući Španiju u „neku vrstu kolonije, koja često privlači crni novac”.