Španci glasaju na izborima koji bi mogli da zbace levičarsku koaliciju i najave povratak na desnicu

Španci glasaju na izborima koji bi mogli da zbace levičarsku koaliciju i najave povratak na desnicu

Španski birači izlaze na birališta na opštim izborima u nedelju, koji bi Španiju mogli učiniti najnovijom članicom Evropske unije koja je skrenula udesno, piše AP.

Premijer Pedro Sančez raspisao je vanredne izbore nakon što su njegova Španska Socijalistička radnička partija i njen krajnje levičarski partner Unidas Podemos dobili batine na lokalnim i regionalnim izborima u maju. Sančez je premijer od 2018.

Većina anketa javnog mnjenja za nedeljno glasanje stavila je Narodnu stranku, koja je pobedila na izborima u maju, ispred socijalista, ali joj je verovatno potrebna podrška ekstremno desne partije Voks ako žele da formiraju vladu.

Takva koalicija bi vratila ekstremno desničarsku snagu u špansku vladu po prvi put od kada je zemlja prešla na demokratiju kasnih 1970-ih nakon skoro 40-godišnje vladavine diktatora Fransiska Franka.

Protiv njih su socijalisti i novi pokret pod nazivom Sumar koji po prvi put okuplja 15 malih levičarskih partija.

Pošto se nijedna stranka ne očekuje da dobije apsolutnu većinu, izbor je u osnovi između još jedne levičarske koalicije i partnerstva desnice i krajnje desnice.

Sančezova vlada je vodila Španiju kroz pandemiju COVID-19 i suočila se sa ekonomskim padom izazvanim inflacijom, pogoršanim ruskom invazijom na Ukrajinu.

Ali njegova zavisnost od marginalnih stranaka u njegovoj manjinskoj koaliciji, uključujući separatističke snage iz Katalonije i Baskije, i njegovo donošenje niza liberalno nastrojenih zakona mogu ga koštati posla.

Desničarske stranke ne vole sve u vezi sa Sančezom, govoreći da je izdao i upropastio Španiju. Oni se zavetuju da će povući desetine njegovih zakona, od kojih su mnogi bili od koristi milionima građana i hiljadama kompanija.

Izbori se održavaju u jeku leta, a milioni birača će verovatno biti na odmoru daleko od svojih redovnih biračkih mesta. Ali zahtevi za glasanje putem pošte su porasli, a zvaničnici procenjuju da je izlaznost na izborima bila 70%.

Nakon mesec dana toplotnih talasa, očekuje se da će temperature u proseku biti iznad 35 stepeni Celzijusa (95 stepeni Farenhajta) i da će porasti između 5 i 10 stepeni Celzijusa iznad normalnih u mnogim delovima zemlje u nedelju.

36 miliona birača Španije moći će da glasa između 9 i 20 sati. (07:00 i 18:00 GMT), a konačni rezultati se očekuju do ponoći.