Šolc: Jednog dana ćemo ponovo početi saradnju sa Rusijom

Šolc: Jednog dana ćemo ponovo početi saradnju sa Rusijom

Nemački kancelar Olaf Šolc dozvolio je obnavljanje ekonomskih odnosa sa Rusijom, ali je napomenuo da je to moguće tek nakon što Rusija okonča rat u Ukrajini, prenosi „Evropska istina“.

Prema rečima nemačkog kancelara, Rusija će ostati najveća država na evropskom kontinentu nakon završetka rata u Ukrajini, stoga je, prema njegovim rečima, veoma važno da se pripremimo za to vreme.

„Jedno je jasno: danas je odnos koji smo imali u kolapsu. Ali Rusiji, koja završava rat, i građanima u Rusiji, koji žude za drugačijom budućnošću za sebe, takođe je potrebna šansa da u nekom drugom trenutku to bude moguće da ponovo pokrenemo ekonomsku saradnju“, rekao je Šolc na događaju posvećenom 70. godišnjici Komiteta za istočnoevropske ekonomske odnose.

„Samo to nije sada. Sada jačamo sankcije“, dodao je Šolc.

Nemački kancelar je napomenuo da ruski predsednik Vladimir Putin svojim ratom ne uništava samo infrastrukturu Ukrajine i ubija Ukrajince, već uništava i budućnost Rusije.

„I upravo to mora da opravda pred sopstvenom zemljom i sopstvenim narodom na čiju budućnost na ovaj način utiče“, rekao je on.

Šolc je ponovo ponovio da je cilj ruskog rata da podeli Evropu na sfere uticaja i stvori novu rusku imperiju, za šta čini ozbiljna kršenja međunarodnog prava: uništava infrastrukturu i ubija ljude.

„Zato Rusija ne treba da dobije ovaj rat. I Rusija neće dobiti rat“, zaključio je on.

Prethodno je Šolc izneo mišljenje da Evropa može da se vrati na predratni „mirni poredak” sa Rusijom i reši „sva pitanja zajedničke bezbednosti” posle rata u Ukrajini, ako predsednik Rusije Vladimir Putin odustane od agresije na susedne države.