Socijalisti u EP isključili iz svoje grupe Evu Kaili

Socijalisti u EP isključili iz svoje grupe Evu Kaili

Progresivni savez socijalista i demokrata Evropskog parlamenta u ponedeljak je odlučio da iz svog sastava isključi potpredsednicu tog tela Evu Kaili, koja je umešana u korupcionaški skandal oko nelegalnog lobiranja, prenosi „Evropska istina“.

„Ogorčeni smo zbog optužbi za korupciju u Evropskom parlamentu. Grupa socijalista i demokrata ima nultu toleranciju na korupciju. Zalažemo se za temeljnu istragu i potpuno obelodanjivanje informacija. U potpunosti ćemo sarađivati sa svim istražnim organima“, grupa navodi se u saopštenju.

Osim što će biti isključena iz svog članstva, Progresivni savez socijalista i demokrata takođe poziva da Kajli bude otpuštena sa mesta potpredsednice Evropskog parlamenta tokom plenarne sednice ove nedelje.

Osim toga, poslanici Evropskog parlamenta predlažu da se održi debata o „sumnjivoj korupciji zemalja Persijskog zaliva“, kao i da se osnuje komitet Evropskog parlamenta za istraživanje stranog mešanja u institucije EU sa ciljem uticaja na donošenje odluka.

Ranije je, podsetimo, Evi Kajli članstvo suspendovala Progresivna alijansa socijalista i demokrata – druga najveća politička grupacija u Evropskom parlamentu.

Podsetimo, 9. decembra su u Briselu i okolini izvršeni pretresi i hapšenja u okviru istrage o delovanju „zločinačke organizacije, korupcije i pranja novca”. Konkretno, policajci su zaplenili oko 600.000 evra gotovine, mobilnih telefona i kompjuterske opreme.

Kasnije se saznalo da su u okviru istrage uhapšeni jedna od potpredsednica Evropskog parlamenta Eva Kajli i bivši evroposlanik iz Italije Pjer Antonio Panceri. U nedelju su četiri osobe umešane u slučaj, uključujući Kajli i Panzerija, privedene. Pored toga, Kajlinu imovinu je zamrznula Grčka, njena matična zemlja.

Takođe, u okviru antikorupcijske operacije federalnog tužilaštva, izvršen je pretres i u kući poslanika Evropskog parlamenta iz Belgije Marka Tarabele, koji je poslednjih meseci javno podržavao Katar.