Slovački parlament podržava sporni plan za reviziju javnog emitovanja u zemlji

Slovački parlament podržava sporni plan za reviziju javnog emitovanja u zemlji

Slovački parlament glasao je u četvrtak za odobravanje vladinog plana za reviziju javnih radiodifuznih servisa u zemlji, potez za koji kritičari kažu da bi rezultirao da vlada preuzme punu kontrolu nad medijima.

Koaliciona vlada populističkog premijera Roberta Fica tu meru je 24. aprila usaglasila. Fico, koji se kod kuće oporavlja od više rana koje je zadobio u pokušaju atentata 15. maja, rekao je da su promene potrebne, jer su službe politički pristrasne. i „u sukobu sa slovačkom vladom“.

Hiljade ljudi su se u više navrata okupljale u glavnom gradu Bratislavi, na protestnim skupovima koje je organizovala glavna opoziciona stranka Progresivna Slovačka i drugi protiv plana, koji su naveliko kritikovali lokalni novinari, opozicija, međunarodne medijske organizacije i Evropska unija.

Bivša predsednica Zuzana Čaputova, kojoj je mandat istekao u subotu, takođe je bila među žestokim kritičarima. Njen naslednik Petr Pelegrini je bliski Ficov saveznik.

U parlamentu od 150 mesta poznatom kao Nacionalni savet, 78 koalicionih poslanika glasalo je za promene. Opozicioni poslanici nisu učestvovali u glasanju u znak protesta.

Zaposleni u Slovačkoj javnoj radio-televiziji održali su u četvrtak protest ispred zgrade parlamenta.

Odobrene promjene znače da će javni emiter poznat kao RTVS prestati da postoji i da će ga zamijeniti nova organizacija.

Plan za preuzimanje je izradila ministarka kulture Martina Šimkovičova, koja predstavlja Slovačku nacionalnu stranku, ultranacionalističkog člana koalicione vlade. Radila je za internet televiziju poznatu po širenju dezinformacija.

Šimkovičova je rekla da sadašnji emiter daje prostor samo mejnstrim pogledima, a sve ostale cenzuriše. Emiter je odbacio tu tvrdnju.

Prema njenom planu, novi emiter — slovačka televizija i radio, ili STVR — imaće direktora koje bira savet čijih će devet članova predložiti Ministarstvo kulture i parlament. Sadašnji generalni direktor, Luboš Machaj, ima poslanički mandat do 2027. godine.

Opoziciona poslanica Zora Jaurova rekla je tokom skupštinske debate da su promene nepotrebne, a da je jedini cilj vlade „da se otarasi sadašnjeg generalnog direktora i uprave i preuzme ih“.

Kritičari su zabrinuti da će Slovačka, pod Ficom, napustiti prozapadni kurs zemlje i slediti pravac Mađarske pod populističkim premijerom Viktorom Orbanom.