Slovačka ministarka kulture okrivila LGBTQ+ zajednicu za pad stope fertiliteta u Evropi

Slovačka ministarka kulture okrivila LGBTQ+ zajednicu za pad stope fertiliteta u Evropi

Slovačka ministarka kulture Martina Šimkovičova izazvala je buru kontroverzi nakon što je okrivila LGBTQ+ zajednicu za pad stope fertiliteta u Evropi. U intervjuu za slovački tabloid Topki.sk, objavljenom 3. jula, Šimkovičova je izjavila: „Mi heteroseksualci stvaramo budućnost, jer pravimo bebe. Evropa izumire, bebe se ne rađaju zbog prevelikog broja LGBTQ+ [ljudi]. A čudna stvar je da se to dešava sa belom rasom.“

Ove izjave izazvale su osudu Instituta za ljudska prava iz Bratislave, koji je podneo krivičnu prijavu glavnom tužilaštvu protiv Šimkovičove zbog sumnje za rasizam i antisemitizam. Direktor instituta, Peter Vajzenbaher, izjavio je: „Podrška rasizmu i antisemitizmu ne treba da postoji u Evropi 2024. godine. Znamo gde su takve tendencije vodile u prošlosti. Pozivamo ministarku Šimkovičevu da odmah podnese ostavku.“

Homofobični govor nije zabranjen u Slovačkoj, za razliku od rasističkih i antisemitskih komentara, što je dodatno zakomplikovalo situaciju. Slovačka je prošle godine bila potresena ubistvom dvojice gej muškaraca ispred gej bara u Bratislavi, a prava seksualnih manjina su pod dodatnim pritiskom otkako je levičarsko-populistička vlada premijera Roberta Fica preuzela dužnost.

Fico je ranije nazivao usvajanje dece od strane istopolnih parova „perverzijom“ i podrugljivo je pozvao opozicionog lidera Mihala Šimečku da „odluči… da li će on danas biti dečak, devojčica ili helikopter“. Zamenik predsednika parlamenta Andrej Danko, iz krajnje desničarske Slovačke nacionalne partije, izjavio je da ministarstvo kulture više neće finansirati filmove sa „temama koje prelaze moralne i etičke granice, uključujući LGBTQ+“.

Šimkovičova je ranije najavila da će ministarstvo kulture prestati da finansira LGBTQ+ projekte kako bi se „vratilo u normalu“. Pre nego što se pridružila Ficovoj vladi, Šimkovičova je radila kao voditeljka vesti za TV Markiza, odakle je otpuštena 2015. zbog deljenja sadržaja protiv migranata na društvenim mrežama. Kasnije se pridružila dezinformacionom kanalu TV Slovan, gde je promovisala teorije zavere.