Skandal oko Porošenka odgovara protivnicima članstva Ukrajine u EU

Skandal oko Porošenka odgovara protivnicima članstva Ukrajine u EU

Zabrana bivšem predsedniku Petru Porošenku kalja imidž Ukrajine i dodaje argumente onima koji se protive davanju Kijevu statusa kandidata za članstvo u EU.

Kako prenosi „Evropska istina“, ovo je u eteru TV kanala Direct izjavio član Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta i izvestilac za Ukrajinu Majkl Galer.

„Uveren sam da u ovoj fazi takve situacije treba izbegavati. Naravno, ovi događaji ne doprinose imidžu Ukrajine u inostranstvu“, rekao je on.

„Postoje oni na Zapadu koji oklevaju oko ovoga (davanje Ukrajini statusa kandidata za EU) i stoga traže argumente zašto Ukrajina možda nije ni spremna da postane kandidat. Tako da je ovakvo ponašanje i praksa jasna, po mom mišljenju , definitivno pomažući ovim strukturama i snagama unutar EU koje ne vole mnogo Ukrajinu“, upozorava Galer.

27. maja se saznalo da je Petro Porošenko kasno uveče stigao na državni granični prelaz u Lavovskoj oblasti. Njegov tim je javio da narodni poslanik ide na službeni put. Graničari su problem sa potvrđivanjem validnosti dozvole nazvali razlogom za odbijanje da napusti Porošenka.

„Evrosolidarnost” je nazvala neprolazak svog lidera preko granice „sramnom pričom koju je naručila aktuelna vlast”.

Narednog dana Petru Porošenku je odbijen drugi put da pređe državnu granicu Ukrajine sa Poljskom, navodno zbog problema sa kr kodom.