Singapur uvodi sankcije Rusiji

Singapur uvodi sankcije Rusiji

Singapur će uvesti sankcije Rusiji „u dogovoru sa drugim zemljama istomišljenika“, rekla je ministarka spoljnih poslova Vivijan Balakrišnan u ponedeljak (28. februara), navodeći „neviđenu težinu“ ruske invazije na Ukrajinu.

Mere će uključivati nametanje kontrole izvoza predmeta koji se mogu direktno koristiti kao oružje u Ukrajini i blokiranje određenih ruskih bankarskih i finansijskih transakcija povezanih sa Rusijom.

Dajući ministarsku izjavu o tom pitanju u parlamentu, dr Balakrišnan je detaljno opisao pristup Singapura vođenju spoljne politike: „Umesto da biramo strane, mi se pridržavamo principa. Shodno tome, kada vodimo našu spoljnu politiku na koherentan i dosledan način, mi takođe postajemo pouzdani partneri za one koji rade na istim principima.

„Međutim, biće prilika kada ćemo morati da zauzmemo stav, čak i ako je u suprotnosti sa jednom ili više ovlašćenja, na principima, kao što to činimo sada.

Dr Balakrišnan je rekao da je Singapur „retko delovao“ da uvede sankcije drugim zemljama, u odsustvu obavezujućih odluka ili uputstava Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

„Međutim, imajući u vidu neviđenu težinu ruskog napada na Ukrajinu i neiznenađujući veto Rusije na nacrt rezolucije Saveta bezbednosti, Singapur namerava da deluje u dogovoru sa mnogim drugim istomišljenicima kako bi uveo odgovarajuće sankcije i ograničenja Rusiji“, rekao je Dr Balakrishnan.

Dr Balakrišnan je takođe primetio da je Singapur bio jedan od 82 kosponzora nedavne Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje agresija Rusije na Ukrajinu. Na kraju, nije usvojen, pošto je Rusija – stalni član saveta – stavila veto.

Tri druge članice – Kina, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati – bile su uzdržane, dok je preostalih 11 od 15 članica podržalo.

On je napomenuo da će Generalna skupština UN kasnije u ponedeljak raspravljati o sličnoj rezoluciji. I dok ove rezolucije Generalne skupštine nisu obavezujuće, niti podležu vetu, Singapur će „postupiti u skladu sa duhom i slovom“ odluke „kao odgovoran član međunarodne zajednice“, rekao je on.