Sindikalistima u Severnoj Irskoj potrebno mesec dana da razmisle o novom sporazumu o Bregzitu

Sindikalistima u Severnoj Irskoj potrebno mesec dana da razmisle o novom sporazumu o Bregzitu

Demokratska unionistička partija (DUP) Severne Irske doneće javnu odluku o tome da li će podržati novi sporazum Velike Britanije i Evropske unije o novim pravilima trgovine u zemlji posle Bregzita najkasnije u aprilu, prenosi „Evropska istina“.

Lider DUP-a Džefri Donaldson saopštio je u ponedeljak da njegova stranka ne može da donese odluku o Vindzorskom okvirnom sporazumu dok on ne vidi njegovu pravnu formu i dok London i Brisel ne razjasne njegove ključne elemente.

On je dodao da će DUP osnovati internu grupu od osam članova koja će proceniti prednosti i nedostatke sporazuma sa Vindzorom. Njihov izveštaj, prema Donaldsonu, neće biti gotov najranije do kraja marta.

Rukovodstvo Demokratske unionističke partije će potom analizirati izveštaj pre nego što donese sopstvenu presudu.

„Za mene kraj marta nije rok. Želim da uradim sve kako treba, bez obzira koliko to traje“, naglasio je Donaldson.

Njegove reči gotovo isključuju mogućnost da DUP ukine blokadu devolucije u Severnoj Irskoj pre 25. godišnjice sporazuma na Veliki petak 10. aprila, datuma koji se dugo smatrao neformalnim rokom za napredak u Bregzitu.

Podsetimo, posle višemesečnih javnih i ne baš mnogo pregovora, London i Brisel postigli su kompromis o možda najbolnijem pitanju bilateralnih odnosa.

Dokument, nazvan Vindzorski okvir, osmišljen je da zatvori najveći problem koji je nastao zbog Bregzita: pitanje trgovine kroz Severnu Irsku. Uprkos činjenici da je London završio izlazak iz EU 2020. godine, rešenje za ovaj problem nije bilo moguće.

O tome kako je bilo moguće otkloniti bolno pitanje, šta je suština novog severnoirskog kompromisa i kakve će posledice imati po britanska ostrva – u članku novinara „European Pravde” Olega Pavljuka Kraj „večnog Bregzita”: sve o novim uslovima razvoda Britanije od EU u vezi sa Severnom Irskom.