Sijarto: Mađarska neće dozvoliti tranzit oružja u Ukrajinu

Sijarto: Mađarska neće dozvoliti tranzit oružja u Ukrajinu

Mađarska ne podržava sankcije Ruskoj Federaciji na naftu i gas i neće dozvoliti tranzit oružja u Ukrajinu preko svoje teritorije.

Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Szijjarto dao je to izjavu nakon sastanka sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom, prenosi Anadolu.

„Ne možemo naterati mađarski narod da plati cenu ovog rata. Zato ne odobravamo sankcije na naftu ili prirodni gas (protiv Rusije)“, rekao je Sijarto.

Mađarski šef diplomatije je istakao da neke zemlje dozvoljavaju korišćenje svoje teritorije za snabdevanje Ukrajine oružjem, ali Mađarska to neće učiniti. On je pojasnio da zemlja podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

Lider Mađarske, dugogodišnji saveznik Rusije Viktor Orban, navodno je objavio pobedu svoje stranke na parlamentarnim izborima u nedelju (3. aprila). Tako će šef vlade po četvrti put biti na visokoj funkciji.

Nakon ruskog napada na Ukrajinu, Orban je vodio kampanju uglavnom na sprečavanju učešća mađarskih trupa i oružja u sukobu. Istovremeno je podržao većinu sankcija EU protiv Rusije od početka najnovije invazije na Ukrajinu.

U intervjuu ukrajinskim novinarima 5. aprila, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izrazio je uverenje da se mađarski premijer Viktor Orban plaši uticaja Ruske Federacije na njegovu zemlju.