Si poručio Šolcu da Kina i Nemačka treba da rade zajedno

Si poručio Šolcu da Kina i Nemačka treba da rade zajedno

PEKING – Nemački kancelar Olaf Šolc sastao se u petak u Pekingu sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, javili su državni mediji, u prvoj poseti lidera jedne zemlje G7 Kini u poslednje tri godine, prenosi Rojters.

Tokom svog prvog sastanka licem u lice otkako je Šolc preuzeo dužnost, Si je rekao da kao velike nacije sa uticajem, Kina i Nemačka treba da rade zajedno sve više tokom „vremena promena i previranja“ zarad svetskog mira, navodi se u saopštenju. emiter CCTV.

Šolc je rekao Siju da je dobro što su se oba lidera lično sastala tokom napetih vremena, dok je ruska invazija na Ukrajinu stvarala probleme globalnom poretku zasnovanom na pravilima, rekao je reporter Rojtersa koji prati Šolcovu delegaciju.

Šolc je takođe rekao da će njih dvojica razgovarati o pitanjima vezanim za odnose Evrope i Kine, borbu protiv klimatskih promena i globalne gladi, kao i o tome kako da se razvijaju kinesko-nemačke ekonomske veze, kao i o temama u kojima je perspektiva obe zemlje različita.

Šolcu i delegaciji nemačkih poslovnih lidera koja je letela sa njim, pri sletanju u Peking u petak ujutro dali su testove na COVID-19, a kinesko medicinsko osoblje u zaštitnom odelu ušlo je u avion da sprovede testove, javio je reporter Rojtersa koji je pratio delegaciju.

Nakon prijema crvenog tepiha i počasne garde, delegacija je premeštena sa aerodroma u državni pansion Diaoiutai da sačeka rezultate svojih testova na COVID, koji su brzo pokazali da su negativni za Šolca, prema njegovom timu za štampu. Diaoiutai je diplomatski kompleks koji se koristi za prijeme stranih zvaničnika koji posećuju Peking.

Stroga kineska politika nulte COVID-19 i rastuće tenzije sa Zapadom učinile su neizvodljivim da lideri velikih zapadnih sila posete Kinu, dok je kineski predsednik Si Đinping tek sada nastavio sa inostranim putovanjima.

Šolcova poseta je verovatno dobrodošao razvoj događaja za kinesko rukovodstvo, koje će nastojati da ojača odnose sa spoljnim svetom nakon završetka 20. partijskog kongresa, gde je Si učvrstio svoj status jezgra vladajuće Komunističke partije.

„Kina, u sadašnjem domaćem i međunarodnom okruženju, zahteva njegovu posetu i šta god bi obe strane zajednički izjavile u Pekingu, posebno ubrzo nakon (partijskog) kongresa“, rekao je Ši Jinhong, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Renmin u Pekingu.

Usred istorijske inflacije i nadolazeće recesije u Nemačkoj, Šolc će nastojati da naglasi potrebu za nastavkom saradnje sa Kinom, a poseta će testirati vode odnosa Kine i Zapada, kažu analitičari.

Šolc će se sastati sa Sijem i odlazećim premijerom Li Kećijangom, gde se takođe očekuje da pokrene kontroverzna pitanja kao što su ljudska prava, Tajvan i poteškoće sa kojima se nemačke kompanije suočavaju u pristupu kineskom tržištu, prema vladinim izvorima.

Uoči posete, bilo je kritika posete unutar EU i koalicije nemačke vlade, uglavnom od strane Zelene stranke i liberala.

Ove tenzije su došle do izražaja zahvaljujući sporazumu prošle nedelje prema kojem je kineski brodski gigant Cosco dobio zeleno svetlo od Berlina da dobije udeo u lučkom terminalu u Hamburgu uprkos protivljenju koalicionih partnera.

Ključna uloga Kine u ključnim industrijama, od brodogradnje do električnih vozila, zajedno sa neviđenim ekonomskim vetrovima sa kojima se suočava Nemačka, znači da je Šolcu potrebna saradnja sa Kinom više nego što je njegova prethodnica Angela Merkel ikada imala, rekao je Vang Jivej, profesor na katedri Žan Mone i direktor Centra za Evropske studije na Univerzitetu Renmin.

„Merkelova je takođe bila prilično ideološka (prema Kini) u početku, ali je onda promenila melodiju. Šolc je promenio melodiju još brže, ali on nema tako solidnu unutrašnju političku poziciju kao Merkelova“, rekao je Vang.