Si poručio Putinu: Kini „objektivna i nepristrasna“ prema Ukrajini

Si poručio Putinu: Kini „objektivna i nepristrasna“ prema Ukrajini

Kineski lider Si Đinping rekao je ruskom kolegi Vladimiru Putinu da će Kina imati „objektivan i nepristrasan“ stav o ruskom ratu protiv Ukrajine i da će ta zemlja promovisati mirno rešenje, navodi Sinhua koja izveštava o razgovorima lidera putem video linka, piše Ukrinform.

„Dva predsednika su razmenila mišljenja o ukrajinskoj krizi. Predsednik Si je istakao da je Kina primetila izjavu Rusije da nikada nije odbila da reši konflikt diplomatskim pregovorima i Kina to pohvaljuje. Put mirovnih pregovora neće biti gladak, ali sve dok stranke ne odustanu, uvek će postojati izgledi za mir“, navodi se u izveštaju.

Kineski lider je takođe obavestio Putina da će „Kina nastaviti da ima objektivan i nepristrasan stav, da radi na izgradnji sinergije u međunarodnoj zajednici i da igra konstruktivnu ulogu u mirnom rešavanju ukrajinske krize“.

Novoimenovani ambasador Kine pri Evropskoj uniji Fu Kong rekao je da je invazija Rusije na Ukrajinu dovela Kinu u „veoma težak položaj” i da ne želi da „bira između prijatelja”, pozivajući na mirno rešenje sukoba.