Severna Makedonija: Prihvatanje plana za članstvo u EU

Severna Makedonija: Prihvatanje plana za članstvo u EU

Vlada Severne Makedonije prihvatila je francuski predlog koji ima za cilj da deblokira put zemlje ka članstvu u EU kompromisom sa Bugarskom oko bilateralnih tenzija.

Premijer Dimitar Kovačevski je u saopštenju naveo da su ideje koje je predložila Francuska, koja je predsedavala EU poslednjih šest meseci, „osnova za otvaranje širokog konsultativnog procesa” u Severnoj Makedoniji.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da veruje da je postignuto „kompromisno rešenje“, ne iznoseći detalje. „Ovo rešenje donosi sigurnost . . . svima“, rekao je on na konferenciji za novinare na samitu NATO-a u Madridu.

Bugarska, koja je prethodno stavila veto na početak pregovora o pristupanju EU sa Severnom Makedonijom, okončala je svoje protivljenje na parlamentarnim izborima prošle nedelje.

Severna Makedonija je jedna od grupa država zapadnog Balkana koje godinama čekaju da se pridruže EU. Pregovorima o članstvu je dat novi podsticaj željom da se ojača prisustvo EU na Balkanu i obezbedi bedem protiv većeg ruskog uticaja.

Albanija je povezana sa Severnom Makedonijom u sopstvenom nastojanju za članstvo u EU, tako da bi napredak u planu pristupanja Skoplja takođe otključao kandidaturu Tirane za EU, sa potencijalnim širim uticajem na širenje na čitav zapadni Balkan, kažu stručnjaci.

Napetost između Bugarske i Severne Makedonije proistekla je iz sporova oko tumačenja istorije i drugih izraza nacionalnog identiteta u bivšoj jugoslovenskoj republici.

Većina Bugara ne priznaje poseban makedonski identitet i jezik i kaže da dve zemlje u suštini dele zajedničku istoriju, dok Makedonci insistiraju na pravu na poseban nacionalni identitet, uključujući jezik, istoriju i kulturu.

Sofija je želela da Skoplje promeni svoj ustav, udžbenike istorije i javne spomenike kako bi odražavali povoljniju istorijsku sliku Bugarske.

Francuska je na samitu u Briselu prošle nedelje iznela predlog prema kojem bi Skoplje, između ostalog, priznalo bugarske Makedonce kao izrazitu manjinu i pristalo na redovne procene njenih napora da održi dobrosusedske veze. Međutim, Severna Makedonija je u početku odbacila francuske ideje.

Kovačevski je rekao da pregovori o pristupanju EU moraju da počnu pre nego što se u Skoplju donesu bilo kakvi ustavni amandmani. Takođe je zahtevao garancije EU i Bugarske da neće biti daljih uslova za pristupanje.

Nije odmah bilo jasno šta se promenilo u odnosu na prošlu nedelju, ali je Kovačevski u četvrtak zahvalio Makronu na „naporima da se prevaziđu prepreke i sačuva evropski kredibilitet na Balkanu“.

O predlozima Francuske raspravljaće vlada i koalicione stranke, rekao je Kovačevski i dodao da će biti konsultovani predsednik, opozicija i javnost.

„Zajedno ćemo doneti odluku o našoj budućnosti.

Kovačevski, diplomac Harvarda i bivši izvršni direktor koji je ove godine zamenio proevropskog Zorana Zaeva na čelu skopske vlade, ima krhku većinu koja uključuje jaku desničarsku stranku VMRO, koja je neprijateljski raspoložena prema bilo kakvim ustupcima Bugarskoj.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je Skoplje da pristane na predlog.

„Dobrodošlo rešenje za sporazum koji bi otvorio put za otvaranje pregovora o pristupanju EU sa Severnom Makedonijom“, napisao je Mišel na Tviteru. „Rešenje se odnosi na izražene zabrinutosti. Najbliži smo što smo ikada bili: sada je vreme da kažemo da.”