Šefica EU-a i britanski premijer na pregovorima o Severnoj Irskoj

Šefica EU-a i britanski premijer na pregovorima o Severnoj Irskoj

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sastaće se u Londonu sa premijerom Velike Britanije Rišijem Sunakom, sa kojim će razgovarati o nesuglasicama koje su nastale posle Bregzita, a uskoro se očekuje i dogovor o reviziji aranžmana sa Severnom Irskom.

Fon der Lajen i Sunak su se dogovorili da lično nastave rad na zajedničkim, praktičnim rešenjima niza složenih izazova oko protokola Republike Irske i Severne Irske, navodi se u zajedničkom saopštenju u kojem je najavljen sastanak zvaničnika, prenosi Tanjug.

Sunak je ranije rekao da „čini sve od sebe“ da postigne novi post-bregzit sporazum sa Evropskom unijom o trgovinskim aranžmanima sa Severnom Irskom, rekavši da je od vitalnog značaja za ponovno uspostavljanje redovne podele vlasti u Severnoj Irskoj, preneo je Rojters.

U okviru Bregzita, dogovora o izlasku Velike Britanije iz EU 2020. godine, zvanični London je prihvatio sporazum sa Briselom, poznat kao Protokol o Severnoj Irskoj, koji je zadržao Severnu Irsku, iako je deo britanskog kraljevstva, delom jedinstvenog tržišta Unije.

Ovim protokolom je potvrđeno postojanje pomorske granice u Irskom moru za neke robe koje se izvoze iz Velike Britanije, jer se u Briselu smatra da je Severna Irska dio jedinstvenog tržišta EU-a.

Poseta će pokrenuti rešavanje pitanja koja se smatraju ključnim za Sunakovu premijersku funkciju, što bi omogućilo britanskom premijeru da ispuni političke zahteve Demokratske unionističke partije Severne Irske i Konzervativne partije u Londonu.