Šef švedskog ministarstva spoljnih govorio o mogućim uslovima ulaska zemlje u NATO

Šef švedskog ministarstva spoljnih govorio o mogućim uslovima ulaska zemlje u NATO

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bjorstrem, posle sastanka sa turskim kolegom Hakanom Fidanom, ponovo je pomenuo „nekoliko nedelja“ kao približan vremenski okvir za ulazak njegove zemlje u Severnoatlantski savez, prenosi „Evropska istina“.

Šef švedskog ministarstva spoljnih poslova učestvovao je u utorak na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO-a u Briselu, gde je razgovarao sa turskim ministrom spoljnih poslova Hakanom Fidanom.

„Rekao je da se nada da bi Švedska mogla da postane članica Alijanse u roku od nekoliko nedelja“, rekao je Bjorstrom, odbivši da precizira koji bi tačan rok mogao biti.

Ministar je, međutim, rekao da sa Fidanom nije razgovarao o dnevnom redu turskog parlamenta (gde se čeka ratifikacija ulaska Švedske u NATO) niti o potrebi da SAD dozvole prodaju borbenih aviona F-16 Turskoj.

„Ali činjenica da je turski ministar spoljnih poslova izrazio svoje mišljenje da se nada da će to biti učinjeno u narednih nekoliko nedelja svakako je signal koji pozdravljamo. Ali ostaje da se vidi da li će to zaista biti slučaj“, dodao je on. .

Bilstrem se sastao i sa svojim mađarskim kolegom Peterom Sijartom, koji ga je, kako je rekao, uverio da Mađarska neće biti poslednja koja će ratifikovati pristupanje Švedske.

Kao što znate, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je prošlog meseca, posle nekoliko meseci odlaganja, uputio parlament zemlje da ratifikuje protokol o pristupanju Švedske NATO-u.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg napomenuo je da bi Švedska trebalo da postane punopravna članica Alijanse do kraja novembra. Ali izgleda da se ovi planovi nisu ostvarili: odbor za spoljne poslove turskog parlamenta na sastanku je odlučio da odloži pitanje odobravanja protokola o pristupanju Švedske zbog „nejasnoće po tom pitanju“.