Šef NATO-a postavio uslov za članstvo Ukrajine

Šef NATO-a postavio uslov za članstvo Ukrajine

Svaki ozbiljan razgovor o ulasku Ukrajine u NATO biće moguć tek po okončanju sukoba, rekao je u sredu generalni sekretar bloka Jens Stoltenberg.

Upitan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa estonskom premijerkom Kajom Kalas o njegovom mišljenju o izgledima Ukrajine za NATO, Stoltenberg je ponovio da se sve članice bloka slažu da će se Kijev na kraju pridružiti, iako je prestao da navodi bilo kakve konkretne datume.

„Sada je najhitniji zadatak da se osigura da Ukrajina prevlada kao suverena i nezavisna nacija u Evropi. Jer ako [ruski predsednik Vladimir] Putin pobedi u ovom ratu, onda uopšte nema pitanja o članstvu o kome bi se raspravljalo“, rekao je on.

Stoltenberg je dodao da je pobeda Ukrajine „preduslov za bilo kakvu smislenu diskusiju o daljem članstvu“, dodajući da u međuvremenu NATO pokušava da pomogne Ukrajini da postigne punu interoperabilnost sa snagama NATO-a i jača političke veze sa Kijevom.

Kijev je nekoliko godina davao prioritet za članstvo u NATO-u, a ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je prošlog septembra podneo zahtev za ubrzano pristupanje, nakon što su četiri bivše ukrajinske teritorije velikom većinom glasale za pridruživanje Rusiji. Međutim, blok predvođen SAD do sada nije bio voljan da prihvati kandidaturu Kijeva.

U tom smislu, ranije ovog meseca Stoltenberg je isključio mogućnost da Kijev dobije poziv na predstojećem samitu NATO-a u Viljnusu sredinom jula. Prošle nedelje Zelenski je pozvao šefa bloka da „ne ruši zemlju ispod naših nogu“, sugerišući da bi takav stav mogao da demorališe ukrajinske trupe koje se bore protiv Rusije.

Ruski zvaničnici su u više navrata upozoravali na dalje širenje NATO-a, a sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da je jedan od ciljeva ruske vojne kampanje u Ukrajini sprečavanje pridruživanja te zemlje bloku, jer bi to „predstavljalo ozbiljnu pretnju“ bezbednosti Moskve.