Sijarto pozvao na ostavku lidera EU koji su se zalagali za sankcije Rusiji

Sijarto pozvao na ostavku lidera EU koji su se zalagali za sankcije Rusiji

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto ponovo je u četvrtak kritikovao politiku sankcija Evropske unije protiv Rusije, uvedene nakon njene invazije na Ukrajinu, prenosi „Evropska istina“.

Šef mađarskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da je Evropska unija morala nekako da reaguje nakon početka rata u Ukrajini i dala „najgori mogući odgovor“ uvođenjem sankcija Ruskoj Federaciji.

Svoju logiku je objasnio činjenicom da je Brisel obećao da će rusku ekonomiju baciti na kolena uz pomoć sankcija, što bi pomoglo da se rat što pre okonča.

„Ali sada vidimo da se rat vodi na brutalan način, a evropska ekonomija ide u recesiju. Ova situacija bi trebalo da natera donosioce odluka da sednu i procene razvoj događaja, da su cene do neba i da Ruska ekonomija nije pogođena sankcijama“, dodao je Sijarto.

On smatra da EU želi nove sankcije samo da bi na neki način opravdala sopstvene pogrešne i štetne odluke, jer bi „govoriti da su sankcije ćorsokak značilo vikati o odgovornosti”.

Sijarto je pozvao lidere EU koji su podržali sankcije da „izađu i kažu da su gurnuli evropsku ekonomiju u recesiju” i da podnesu ostavke: „To bi bila normalna reakcija onih koji su naškodili Evropi uvođenjem sankcija”.

Mađarska vlada i Viktor Orban, na čelu sa njim, ne samo da nisu prekinuli odnose sa svojim ruskim prijateljem Vladimirom Putinom nakon početka rata velikih razmera, već naprotiv, pokušavaju da se približe nego.

Mađarska ne krije svoje aktivnosti kao lobista za ruske interese u nekim pitanjima.