Šef Evropske komisije: EU prevazići energetsku krizu

Šef Evropske komisije: EU prevazići energetsku krizu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u ponedeljak je govorila o merama koje se planiraju ponuditi zemljama članicama EU za prevazilaženje energetske krize, prenosi Evropska istina.

„Putin koristi energiju kao oružje, smanjuje snabdevanje i manipuliše energetskim tržištima. Neće uspeti. Evropa će pobediti“, rekao je šef Evropske komisije.

Ona je podsetila da izvršno telo EU priprema predloge za pomoć domaćinstvima i preduzećima da se izbore sa visokim cenama energenata.

Ranije je Ursula fon der Lajen saopštila da Evropska unija planira da preduzme hitne mere kako bi pokušala da obuzda rast cena struje i priprema predloge za reformu tržišta električne energije.

Očekuje se da će se o njima razgovarati na hitnom sastanku ministara energetike EU 9. septembra. Istovremeno, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da Evropska komisija ne može da čeka govor Ursule fon der Lajen 14. septembra da predloži rešenje za energetsku krizu.

Predsednica Evropske komisije je ranije izjavila da je čvrsto uverena u potrebu ograničavanja cene ruskog gasa koji se gasovodom izvozi u EU.