Samit EU se složio da poveća vojnu podršku Ukrajini

Samit EU se složio da poveća vojnu podršku Ukrajini

Šefovi država Evropske unije su se na sastanku u četvrtak složili da povećaju dalju vojnu podršku Ukrajini, kao i direktne napore da se Rusija privede pravdi za ratne zločine, navodi se u zaključcima samita EU objavljenim u četvrtak, prenosi „Evropska istina“.

„Evropska unija ostaje posvećena pružanju političke i vojne podrške Ukrajini, posebno kroz Evropski mirovni fond i Misiju vojne pomoći EU za podršku Ukrajini, kao i kroz povećanu bilateralnu podršku, posebno u oblasti protivvazdušne odbrane i razminiranje.vazdušna odbrana i pomoć u deminiranju“, navodi se u dokumentu.

Evropski savet, kako je navedeno, takođe podržava napore da se obezbedi puna odgovornost za ratne zločine i druge teške zločine u vezi sa agresivnim ratom Rusije protiv Ukrajine, uključujući načine da se obezbedi odgovornost za zločin agresije.

Među njima se pominje i dalji rad sa ciljem da se ruska imovina zamrznuta u EU iskoristi za oporavak Ukrajine i u cilju nadoknade štete koja joj je naneta.

Lideri država EU su naglasili da će nastaviti da pojačavaju kolektivni pritisak na Rusiju kako bi zaustavili njen agresivni rat i povukli svoje trupe iz Ukrajine.

„(Evropski savet) pozdravlja jačanje restriktivnih mera EU protiv Rusije, posebno kroz deveti paket restriktivnih mera EU i ograničavanje međunarodnih cena nafte… Evropska unija je spremna da dodatno pojača restriktivne mere“, zaključci su stanje.

Lideri država EU su takođe izjavili da su spremni da podrže inicijativu Ukrajine za postizanje pravednog mira i da „Rusija do danas nije pokazala nikakvu stvarnu spremnost za pravedan i održiv mir“.

Od kraja novembra Evropska unija je Ukrajini obezbedila više od 8 milijardi evra vojne pomoći. Pored toga, Savet EU je ranije postigao politički dogovor o povećanju obima Evropskog fonda za mir, iz kojeg EU nadoknađuje državama članicama isporuku oružja Ukrajini, za 2 milijarde evra.