SAD vrši pritisak na EU da „učini više“ za Ukrajinu

SAD vrši pritisak na EU da „učini više“ za Ukrajinu

Sjedinjene Američke Države pozivaju države EU da zajednički izdvoje iznos od 1,5 milijardi dolara koje uplaćuju Ukrajini svakog meseca, izvestio je Blumberg u nedelju.

Prema neimenovanim zvaničnicima, Bajdenova administracija je „pritisnula Evropu da učini više“ u svojim naporima da podrži borbu Ukrajine protiv Rusije.

Jedan izvor Bloomberga rekao je da SAD i njihovi saveznici, koji su Kijevu isporučili mnoge samostalne pakete pomoći, razmišljaju o regularnijem mehanizmu koji bi sprečio kolaps ukrajinske ekonomije.

Prema drugom izvoru, zvaničnici EU su upozoreni da će američki Kongres sve više govoriti u prilog „više podele tereta“ među saveznicima. Drugi zvaničnik je primetio da SAD očekuju da će EU obezbediti Ukrajini sredstva koja su približno jednaka mesečnim 1,5 milijardi dolara koje je Vašington spreman da stavi na sto.

Rečeno je da su sredstva ključna za pokrivanje osnovnih potreba Kijeva, kao što su osnovni javni rashodi, kao i škole, bolnice i električna mreža.

Krajem aprila, šef Međunarodnog monetarnog fonda rekao je da je Ukrajini potrebno 5 milijardi dolara svakog meseca da bi održala svoju ekonomiju. U međuvremenu, istog meseca ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je naveo još veću cifru – 7 milijardi dolara mesečno – dodajući da će za obnovu zemlje biti potrebne „stotine milijardi dolara“.

Američki Senat je u četvrtak odobrio još jedan ogroman paket pomoći Ukrajini, koji je uključivao 12 milijardi dolara dodatne ekonomske i vojne pomoći, čime je ukupan iznos američke pomoći Ukrajini porastao na oko 54 milijarde dolara od kraja februara, kada je Rusija započela svoje vojne operacije.

U međuvremenu, EU je isplatila Ukrajini samo milijardu evra (980 miliona dolara) od 9 milijardi evra koliko je obećala u maju. Sredinom septembra Brisel je takođe odobrio oslobađanje još pet milijardi evra, ali ta sredstva još nisu isplaćena.