SAD sumnjaju da će susret lidera Kine i Rusije doneti pozitivne rezultate za Ukrajinu

SAD sumnjaju da će susret lidera Kine i Rusije doneti pozitivne rezultate za Ukrajinu

Bela kuća je skeptična prema sastanku kineskog lidera Si Đinpinga i ruskog predsednika Vladimira Putina u Moskvi, rekavši da postoji malo dokaza da bi njihovi razgovori mogli da dovedu do pozitivnih pomaka za Ukrajinu, rekao je u ponedeljak Džon Kirbi, koordinator strateških komunikacija Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, prenosi „Evropska istina“.

On je rekao novinarima da su SAD, kao i ranije, zabrinute zbog mogućeg ponavljanja poziva Si Đinpinga na prekid vatre u Ukrajini – jer će to biti od koristi samoj Rusiji, jer će omogućiti ruskim trupama da ostanu na ukrajinskoj teritoriji.

Prema Kirbijevim rečima, trenutno nema dokaza da je Peking doneo bilo kakvu odluku u vezi sa obezbeđivanjem oružja Moskvi, ali je ova opcija i dalje moguća.

„Videćemo o čemu oni (Si i Putin) razgovaraju posle ovog sastanka. Mislim, ne znamo da li će biti postignut bilo kakav dogovor, ali reći ću vam da još uvek ne verujemo da Kina ovo uzima. danju“, rekao je on.

Ranije je američki državni sekretar Entoni Blinken rekao da poseta Si Đinpinga Moskvi može da ukaže na to da Peking ne smatra Rusiju odgovornom za ratne zločine u Ukrajini i bio je skeptičan prema kineskim mirovnim inicijativama.

Zvanična poseta kineskog lidera Si Đinpinga Rusiji se održava od 20. do 22. marta.

Prema izveštajima medija, Si Đinping planira da prvi put razgovara sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim tokom rata punih razmera, verovatno posle putovanja u Moskvu.