SAD obećavaju da će braniti pacifičkog saveznika od Kine

SAD obećavaju da će braniti pacifičkog saveznika od Kine

Američki državni sekretar Antoni Blinken pozvao je Peking da poništi svoje pretenzije na Južno kinesko more i prihvati teritorijalnu presudu iz 2016. u korist Filipina, takođe obećavajući američki vojni odgovor ako Kina izvede „oružani napad“ na tu ostrvsku državu.

U saopštenju koje je u utorak objavila američka ambasada u Manili, Blinken je rekao da Kina mora da se „poštuje svojih obaveza prema međunarodnom pravu i da prekine svoje provokativno ponašanje“ u Južnom kineskom moru, pozivajući se na prethodnu odluku Haškog tribunala koji je odbacio široke tvrdnje Pekinga regionu.

On je dalje rekao da bi svaki „oružani napad na filipinske oružane snage, javna plovila ili avione u Južnom kineskom moru izazvao međusobne obaveze SAD u odbrani“ prema sporazumu iz 1951., insistirajući da more ostane „slobodno i otvoreno“.

Upitan o komentarima tokom brifinga za novinare u sredu, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin nazvao je odluku Tribunala „nezakonitom, ništavnom i nevažećom“, tvrdeći da je Vašington iskoristio presudu da „zabije klin između zemalja u regionu i potkopa mir i stabilnost“.

„Kina to niti prihvata niti priznaje i nikada neće prihvatiti bilo kakvu tvrdnju ili radnju na osnovu nagrade. Čineći to, mi podržavamo međunarodnu vladavinu prava“, rekao je on, pozivajući SAD da „poštuju suverenitet, prava i interese Kine u Južnom kineskom moru, prestanu da izazivaju probleme i prestanu da koriste pitanje Južnog kineskog mora za sejte razdor“.

Peking nije učestvovao u Tribunalu 2016, koji je na kraju stao na stranu Manile nakon što je osporio kineske pretenzije na more. Nekoliko drugih zemalja takođe ima oprečne tvrdnje u regionu, uključujući Tajvan, Vijetnam, Brunej i Maleziju.

Filipinski ministar spoljnih poslova Enrike Manalo se u utorak izjasnio o ovom pitanju, ocenivši da je presuda „neosporna” i navodeći da će novoizabrana nacionalna vlada insistirati na njenom sprovođenju.

„Odlučno odbacujemo pokušaje da se ona potkopa… čak i da se izbriše iz zakona, istorije i naših kolektivnih sećanja“, rekao je on, iako nije izdvojio Kinu po imenu.

Otkako je američki predsednik Džo Bajden preuzeo dužnost prošle godine, Pentagon je skoro mesečno obavljao tranzit Južnog kineskog mora, uključujući sporni Tajvanski moreuz, raspoređujući razne ratne brodove u to područje uprkos ponovljenim upozorenjima Pekinga. Najnovije isplovljavanje došlo je u sredu, a Kina je tvrdila da je „odvezla“ američki razarač sa vođenim projektilima nakon što je „nezakonito ušao u kineske teritorijalne vode“.