SAD i UK osuđuju izborne procese u Bangladešu: ‘Nisu bili slobodni i pošteni’

SAD i UK osuđuju izborne procese u Bangladešu: ‘Nisu bili slobodni i pošteni’

Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo izrazile su ozbiljne sumnje u kredibilitet, slobodu i poštenje nedavnih izbora u Bangladešu, koji su rezultirali produženjem vlasti premijerke Šeik Hasine. Obe zemlje, čije su trgovinske i razvojne veze tesno povezane s Bangladešom, takođe su osudile političko nasilje koje je prethodilo izborima.

Portparol Stejt departmenta, Metju Miler, iz Vašingtona, izjavio je da SAD izražavaju zabrinutost zbog hapšenja hiljada članova političke opozicije i izveštaja o nepravilnostima na dan izbora. Naglasio je da Sjedinjene Države smatraju da izbori nisu bili ni slobodni ni fer, dodajući da žale što nisu učestvovale sve političke stranke. U isto vreme, Ujedinjeno Kraljevstvo je istaklo da demokratski standardi nisu dosledno ispunjeni tokom izbornog perioda.

Očekuje se da će ove izjave dodatno produbiti tenzije u odnosima između Bangladeša, SAD-a i UK. Oba saveznika izrazila su spremnost na daljnju saradnju s Bangladešom, ali pod uslovom da se poštuju demokratski principi i ljudska prava.

Premijerka Hasina, koja je na konferenciji za novinare proglasila izbore slobodnim i poštenim, osvojila je više od dve trećine poslaničkih mesta. Međutim, izlaznost je bila niska, a glavna opoziciona stranka bojkotovala je izbore. Nasilje koje je prethodilo glasanju, iako relativno mirno na sam dan izbora, dodatno je podrivalo legitimitet izbornog procesa.

Dok su Kina, Rusija, Indija i neke druge zemlje čestitale Hasini na pobedi, SAD i UK nastoje istaknuti potrebu za poštovanjem demokratskih vrednosti i transparentnosti u Bangladešu. Očekuje se da će vlada Bangladeša biti pod pritiskom da sprovede verodostojnu istragu o izveštajima o nasilju i da odgovorne pozove na odgovornost. Izbori u Bangladešu, koji su često praćeni političkim nasiljem, postaju sve važniji u kontekstu regionalne geopolitike, u kojoj Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo teže očuvanju stabilnosti i demokratije.