SAD i EU pozvale na smanjenje tenzija između Beograda i Prištine

SAD i EU pozvale na smanjenje tenzija između Beograda i Prištine

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Evropska unija (EU) su na Samitu SAD i EU u Vašingtonu izdale zajedničku izjavu u kojoj pozivaju na „hitno smanjenje tenzija“ i „brzu i bezuslovnu“ primenu Sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, kao i na povratak dijalogu. Izjava ističe i zajedničku posvećenost stabilnosti na Zapadnom Balkanu i evropskoj perspektivi regiona.

U izjavi se ističe da svi partneri na Zapadnom Balkanu trebaju nastaviti s potrebnim reformama kako bi napredovali na svom evropskom putu. Poseban naglasak stavljen je na potrebu da Kosovo i Srbija hitno smanje tenzije i brzo i bezuslovno implementiraju Sporazum o normalizaciji odnosa i vrate se dijalogu pod posredovanjem Evropske unije.

Samit SAD-EU bio je domaćin američki predsednik Džozef Bajden, zajedno s državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, dok su EU predstavljali predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Ova zajednička izjava SAD i EU odražava njihovu podršku rešavanju konflikta između Beograda i Prištine putem dijaloga i promociju stabilnosti na Zapadnom Balkanu, dok istovremeno podseća na potrebu za hitnim smanjenjem tenzija kako bi se dijalog ponovo pokrenuo.