SAD ciljaju Iranske programe razvoja raketa i bespilotnih letelica pošto mere UN ne deluju

SAD ciljaju Iranske programe razvoja raketa i bespilotnih letelica pošto mere UN ne deluju

Sjedinjene Države su u sredu preduzele niz koraka da signaliziraju da će iranski raketni program ostati ograničen nakon isteka sankcija Saveta bezbednosti UN i da obuzdaju iranski transfer bespilotnih letelica Rusiji.

Rusija je u utorak saopštila da za transfer raketne tehnologije Iranu više nije potrebno odobrenje Saveta bezbednosti od srede, kada prestaju sankcije UN, ne navodeći da li sada planira da podrži razvoj raketa Teherana.

Napori SAD da ograniče iranske programe raketa i bespilotnih letelica dolazi usred obnovljenih američkih kritika Teherana zbog podrške Hamasu, koji je 7. oktobra izveo divljanje zajednica na jugu Izraela u kojem je poginulo najmanje 1.300 ljudi.

Istek sankcija Ujedinjenih nacija potpada pod klauzulu o „zalasku sunca“ nevažećeg nuklearnog sporazuma sa Iranom iz 2015, kojim je Teheran oslobođen sankcija Amerike, Evropske unije i UN u zamenu za ograničavanje svog nuklearnog programa. Bivši američki predsednik Donald Tramp odustao je od tog sporazuma 2018. godine i vratio SAD na sankcije Iranu.

Iako su napori administracije američkog predsednika Džoa Bajdena da oživi ograničenja sporazuma na iranski nuklearni program propali, sankcije UN još uvek ističu kako je predviđeno sporazumom.

Ministarstvo finansija SAD saopštilo je da je uvelo sankcije za 11 pojedinaca, osam entiteta i jedno plovilo sa sedištem u Iranu, Hong Kongu, Kini i Venecueli koje omogućavaju iranske „programe destabilizujućih balističkih projektila i bespilotnih letelica (UAV).

Sjedinjene Države su takođe izdale savet preduzećima dizajniranim da spreče da tehnologije dvostruke namene dođu do iranskih aktera.

„Ove sankcije će vršiti pritisak na iranski program raketa i bespilotnih letelica pored ograničavanja iranskog prenosa konvencionalnog naoružanja i stalnih vojnih odnosa sa zemljama poput Venecuele i Rusije, uključujući iransko obezbeđivanje bespilotnih letelica koje Moskva koristi protiv civilnih ciljeva u Ukrajini“, visoka država Službenik Ministarstva je rekao novinarima, želeći da ostane anoniman.

Stejt department je takođe planirao da objavi saopštenje više od 45 zemalja koje su se obavezale na suzbijanje iranskih raketnih aktivnosti preko takozvane inicijative za bezbednost proliferacije, programa započetog tokom predsedavanja Džordža V. Buša koji je osmišljen da spreči isporuke oružja za masovno uništenje .

Drugi američki zvaničnik je rekao da uprkos isteku sankcija UN-a, „izjave koje dolaze iz većine prestonica širom sveta jasno pokazuju da će Iran i Rusija ostati parije kada je u pitanju ova situacija“.

Bajdenova administracija se suočila sa kritikama američkih republikanaca zbog razmene zarobljenika sa Teheranom samo nekoliko nedelja pre nego što je palestinska militantna grupa Hamas, povezana sa Iranom, pokrenula smrtonosne napade na Izrael, što je izazvalo veliki sukob koji preti da zahvati Bliski istok.

Prema septembarskom sporazumu, petorici američkih državljana koje je Iran pritvorio je dozvoljeno da odu u zamenu za transfer 6 milijardi dolara iranskih sredstava koja su bila zamrznuta u Južnoj Koreji u Katar.

Američki zvaničnici su rekli da sredstva koja se sada nalaze u Kataru Iran može da potroši samo na humanitarnu robu.

Američki zvaničnici su rekli da nemaju dokaze koji bi Iran povezivali sa naručivanjem ili planiranjem napada na Izrael 7. oktobra, ali su dodali da je Teheran saučesnik zbog svoje dugoročne podrške Hamasu.