Bajden: SAD ne odustaju od izazova Putina i Hamas

Bajden: SAD ne odustaju od izazova Putina i Hamas

„Danas se svet suočava sa prelomnom tačkom, gde će izbori koje donosimo — uključujući krize u Evropi i na Bliskom istoku — odrediti pravac naše budućnosti za generacije koje dolaze“, rekao je Bajden.

On je naglasio da i Putin i Hamas pokušavaju da „izbrišu susednu demokratiju sa mape“. I Putin i Hamas se nadaju da će urušiti širu regionalnu stabilnost i integraciju i iskoristiti nered koji je usledio. Amerika „ne može i neće da dozvoli da se to desi“, naglasio je predsednik SAD.

On je napomenuo da je zaštita demokratija u interesu nacionalne bezbednosti Sjedinjenih Država. I u tu svrhu, Amerika okuplja saveznike i partnere da se suprotstave agresiji.

„Svet traži od nas da rešimo probleme našeg vremena. To je dužnost vođstva, a Amerika će voditi. Jer ako se udaljimo od izazova današnjice, rizik od sukoba bi se mogao proširiti, a troškovi njihovog rešavanja samo će rasti“, naglasio je predsednik SAD.

Istovremeno, on je naglasio da SAD neće dozvoliti da se razvije takav scenario.

„To uverenje je u korenu mog pristupa podršci narodu Ukrajine dok nastavljaju da brane svoju slobodu od Putinovog brutalnog rata“, rekao je Bajden.

Predsednik je takođe naglasio da je američka posvećenost bezbednosti Ukrajine danas ulaganje u sopstvenu bezbednost Amerike jer „sprečava širi sukob sutra“.

Bajden je takođe primetio da Sjedinjene Države ne šalju svoju vojsku u ovaj rat, već je podržavaju oružjem i drugom pomoći zajedno sa više od 50 drugih zemalja.

Američki lider je takođe naglasio potrebu da se podrži dugogodišnji saveznik Izrael, koji sada odgovara na brutalni napad Hamasa.