SAD će imenovati ambasadora za Arktik

SAD će imenovati ambasadora za Arktik

Sjedinjene Države planiraju da imenuju ambasadora na slobodi za Arktik, odražavajući rastući strateški i komercijalni značaj regiona jer njegovo smanjenje otvara nove pomorske puteve i ogromne naftne i mineralne resurse.

Rusija je ponovo otvorila stotine vojnih lokacija iz sovjetskog doba u regionu, izjavio je u petak generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, dan nakon posete Arktiku, rekavši da ruski kapaciteti tamo predstavljaju strateški izazov za alijansu od 30 zemalja.

Ruska invazija Ukrajine 24. februara, koju Moskva naziva „specijalnom vojnom operacijom“, povećala je zabrinutost Zapada oko ruskih ambicija širom sveta.

Kina, koja sebe opisuje kao „blisku arktičku“ državu, takođe ima ambicije u regionu i rekla je da namerava da izgradi „polarni put svile“. Kina baci oko na mineralne resurse i nove brodske rute dok se ledene kape povlače sa porastom temperatura.

U saopštenju objavljenom u petak, američki Stejt department je rekao da predsednik Džo Bajden planira da podigne značaj ove oblasti u američkoj vladi tako što će nominovati ambasadora za arktički region, uz savet i saglasnost Senata.

Nije rečeno ko će biti nominovan.

„Arktički region koji je miran, stabilan, prosperitetan i kooperativan je od kritične strateške važnosti za Sjedinjene Države“, saopštilo je Ministarstvo.

„Kao jedna od osam arktičkih nacija, Sjedinjene Države su dugo posvećene zaštiti naše nacionalne bezbednosti i ekonomskih interesa u regionu, borbi protiv klimatskih promena, podsticanju održivog razvoja i investicija i promovisanju saradnje sa arktičkim državama, saveznicima i partnerima. je rekao.

Osam arktičkih država su Kanada, Danska, Finska, Island, Norveška, Švedska, Rusija i Sjedinjene Države.