Lajčak na Bledu razgovarao sa Kurtijem

Lajčak na Bledu razgovarao sa Kurtijem

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak danas je na Bledu razgovarao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem o novom sastanku u okviru dijaloga, prenosi FoNet.

„Imao sam važan sastanak sa premijerom Kurtijem. Naša primarna tema bila je priprema sledećeg sastanka na visokom nivou u okviru dijaloga u septembru, sa fokusom na normalizaciju odnosa i primenu plana EU od 3. juna“, napisao je Lajčak na društvenoj mreži X.

U saopštenju kosovske vlade navodi se da su Kurti i Lajčak razgovarali o procesu dijaloga i značaju pune implementacije sporazuma iz Brisela i njegovog aneksa iz Ohrida, bez uslovljavanja, kao i o mogućnostima za naredni samit u Briselu tokom septembra.

Kurti je rekao da je u svetlu govora predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela o integraciji Zapadnog Balkana u Evropsku uniju do 2030. godine važno da se napreduje ka punoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, uz obostrano priznanje.

Što se tiče situacije u četiri opštine na severu Kosova, Kurti je ocenio da je došlo do deeskalacije situacije, koju ne treba ponovo eskalirati.