Rusija upozorava na novu „gvozdenu zavesu“

Rusija upozorava na novu „gvozdenu zavesu“

Nova „gvozdena zavesa“ se diže širom Evrope, ovog puta koju postavljaju zapadne sile koje žele da odseku Rusiju i Belorusiju zbog sukoba u Ukrajini. EU je praktično preko noći uništila sve odnose sa Moskvom koje je gradila decenijama, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u četvrtak u Minsku.

„Gvozdenu zavesu sada podižu sami zapadnjaci“, rekao je Vladimir Makej, ministar spoljnih poslova Belorusije. On je pojasnio da misli ne samo na prekid političkih i ekonomskih kontakata, već i na fizičku barijeru koja se upravo podigla duž granice Poljske i Belorusije.

Makei je rekao da je izolacionizam jednostran, jer Belorusija nastavlja da se zalaže za dijalog sa Zapadom i pronalaženje diplomatskih rešenja za probleme.

„To je praktično već došlo“, složio se Lavrov, dodajući da zapadne zemlje „to rade samo pažljivo, da ne bi ništa otkinule, ali je proces u toku“.

Ruski ministar spoljnih poslova, koji je bio u poseti Minsku, dodao je da je EU „uništila“ čitav odnos sa Moskvom za koji su bile potrebne decenije da se izgradi.

„Samiti koji su se održavali dva puta godišnje, i sastanci ruske vlade i Evropske komisije, i zajednički prostori duž kojih su izgrađene četiri ‘mape puta’, dvadeset sektorskih dijaloga, dijalog bez viza… ovo je srušeno preko noći“, rekao je Lavrov, misleći na događaje iz 2014. godine, kada je Brisel osudio ono što je nazvao ruskom „aneksijom“ Krima. „Odnosi više ne postoje od tada.

Moskva ostaje otvorena za diplomatiju i dijalog, ali će doneti odluku o tome kako da se ponovo angažuje imajući na umu sopstvene interese, rekao je ruski diplomata.

„Mogu samo da kažem da od sada nećemo verovati ni Amerikancima ni EU. Učinićemo sve što je potrebno da ne bismo morali da zavisimo od njih u kritičnim sektorima“, rekao je Lavrov.

Izraz „gvozdena zavesa“ potiče od Vinstona Čerčila, britanskog političara koji je vodio UK kroz Drugi svetski rat, ali je izgubio izbore odmah nakon toga. Svrgnuti premijer prihvatio je poziv američkog predsednika Harija Trumana da govori na koledžu u Fultonu, Misuri, marta 1946. godine, i najavio predstojeći Hladni rat izjavom da se „gvozdena zavesa spustila preko kontinenta“, u vezi sa uspostavljanjem socijalističkih vlada. na teritorijama koje je oslobodila Crvena armija u istočnoj Evropi.

Zapadna istoriografija smatra da je prvobitna „gvozdena zavesa“ uništena 1989. godine, padom Berlinskog zida i ponovnim ujedinjenjem Nemačke – nakon čega je usledio raspad SSSR-a dve godine kasnije.