EU: Rusija se prilagodila sankcijama

EU: Rusija se prilagodila sankcijama

Mađarski premijer Viktor Orban je pohvalio Rusiju zbog njenog prilagođavanja i uspeha u suočavanju sa sankcijama Zapada u vezi sa Ukrajinom. Orban je istakao da je Rusija, od pristupanja Krimu 2014. godine, demonstrirala izuzetnu tehničku, ekonomsku i društvenu fleksibilnost u suočavanju sa sankcijama. Naglasio je da su Rusi izvukli pouke iz nametnutih sankcija i uspešno ih primenili kroz reorganizaciju IT i bankarskog sektora, kao i modernizaciju poljoprivrede, postavši jedan od vodećih svetskih izvoznika hrane.

Orban je kritikovao Zapadni plan za srozavanje Rusije putem sankcija, tvrdeći da je taj plan propao i da su mnoge zapadne ekonomije, posebno EU, pretrpele gubitke zbog nedostatka pristupa ruskoj energiji i drugim resursima. Istakao je da Rusija ima racionalno vođstvo, dok je politika Zapada postala iracionalna i da je evropska politika napustila sopstvene interese kako bi sledila SAD.

Mađarski lider je opravdao svoju mirovnu misiju u vezi sa Ukrajinom, ističući da vidi to kao hrišćansku dužnost. Orban je posetio Ukrajinu, Rusiju, Kinu, SAD i druge zemlje EU radi razgovora sa ključnim akterima sukoba. Iako je njegova poseta Moskvi izazvala kritike u EU i NATO, Orban je istakao da će nastaviti svoje napore.

Rusija je izrazila spremnost za diplomatsko rešenje sukoba, pod određenim uslovima, dok je Kijev do sada odbijao mirovne korake. Međutim, nedavno je Zelenski signalizirao spremnost za početak diplomatskog procesa sa Rusijom.